Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Interior de l'edifici de DFactory

DFactory, el node digital impulsor de la indústria 4.0

El centre està orientat a la creació d’un ecosistema que promou el foment i desenvolupament de la nova economia

Les possibilitats que actualment ofereix el món digital i la indústria 4.0 provoquen la necessitat d’adaptar-se a altres maneres d’entendre la societat. En aquest sentit, la ciutat de Barcelona és pionera, i així ho confirma l’informe Decoding the digital talent challenge 2021, elaborat per Boston Consutling, en el que es posiciona a la capital catalana com la quarta ciutat més atractiva per al talent digital a Europa, per darrere de Londres, Amsterdam i Berlín.  

En aquesta cerca de noves maneres d’adaptar-nos al context actual neix el centre DFactory, impulsat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona, un node digital orientat a la creació d’un ecosistema que promou el foment i desenvolupament de la nova economia. El centre també actua com a  impulsor per la transformació del marc productiu espanyol i busca posicionar Barcelona com el centre d’innovació 4.0 del sud d’Europa, a més de consolidar un ecosistema d’atracció de talent, tecnologia i inversions en un espai únic que acull a les empreses més innovadores amb projectes tecnològics avantguardistes.

Imatge de DFactory ubicat a Barcelona

Exterior de l'edifici situat a Barcelona | DFactory

Un espai innovador i sostenible de 17.000 metres quadrats

Arquitectònicament, el DFactory és un edifici innovador i sostenible que compta amb unes instal·lacions de fins a 17.000 m² distribuïts en quatre plantes amb espais oberts, diàfans i digitals, on ja s’hi han instal·lat més de 30 companyies i on treballen al voltant de 500 persones. Tot i que encara no ha complert el seu primer any en funcionament, l’edifici ja disposa d'un 60% d’ocupació. Algunes de les companyies més destacades que actualment formen part del seu ecosistema empresarial són HP, Picvisa, e-Miles Company, NTT Data, On Robot, Alisys, Windforce, Leitat, AsorCAD, Mastertec 3D, Robotnik, Imhoit, VDMHealth, Nexiona, Girbau, Innovae, ICIL Lab, Oryon Universal, Dow Chemical, SiOCAST, Dassault Systèmes (3DS), Amphos21, ABB o Kuka, entre altres.

Aquest disruptiu edifici busca posicionar-se com un centre de referència de I+D+I col·laboratiu. Es preveu que generi 1.500 llocs de treball directes i fins a 5.000 indirectes. Avui dia, l’edifici està equipat amb unitats mixtes d’investigació amb laboratoris d’última tecnologia d’impressió 3D, robòtica, ciberseguretat & blochkchain, intel·ligència artificial (IA) i sensòrica (IOT), espais d’incubació, àrees comunes i zona de restauració. Els laboratoris compten amb personal tècnic expert que aporten assessorament i faciliten el desenvolupament dels diferents projectes d’innovació. 

Imatge d'unes noies mirant un robot a una taula
A dins d'aquest projecte coexisteixen multinacionals, empreses locals i emergents, que generen tecnologia conjunta i nous models de negoci | DFactory

A l’ecosistema del DFactory coexisteixen multinacionals, empreses locals i start-ups, que generen tecnologia conjunta i nous models de negoci. Les sinergies que es creen permeten millorar la competitivitat del sector manufacturer i la transformació econòmica, gràcies a la incorporació de la investigació, la innovació i les tecnologies facilitadores transversals que porten a terme les diferents empreses presents.

Sinergies entre empreses nacionals i internacionals

Així mateix, des del centre s’estan establint acords i aliances entre els principals agents facilitadors i dinamitzadors de l’ecosistema en l’àmbit nacional i internacional, com universitats, administracions públiques, incubadores, centres tecnològics, clústers i patronals. La finalitat no és un altre que buscar el compromís de les entitats presents al centre per accelerar l’ecosistema tecnològic de la regió.

Tal com declara Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al CZFB, «la filosofia que acompanya el que hi ha a l’interior del DFactory és la promoció de la indústria 4.0 des del sector públic, però en íntima relació amb el sector privat. Gràcies a aquest centre de caràcter transgressor i a  la instal·lació de les diferents empreses que el conformen, s’hi poden establir aliances i projectes conjunts que d’una altra manera no ocorrerien».

Imatge d'un robot i gent al voltant
Des del mateix centre s'estan establint relacions entre els principals agents de l'ecosistema d'àmbit nacional i internacional | DFactory

Blanca Sorigué, directora general del CZFB assenyala que «el DFactory permet innovar, transformar i connectar. Es tracta d’un dels espais que millor reflecteix la Quarta Revolució Industrial que estem vivint per la varietat de tecnologies que hi ha presents a l’edifici i, a més, és un ecosistema on tothom està integrat perquè tothom aporta valor», afegeix. 

A més, cal destacar que DFactory està en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’agenda 2030 de les Nacions Unides i aposta per la transformació digital de la indústria com a palanca clau per la transició ecològica, potenciant l’economia circular mitjançant l’adopció de nous sistemes productius i de manufactura avançada sostenible.