Control de carretera de la guardia civil durante el confinamiento por el coronavirus

La DGT activa multes de 3.000 € per a 'cotxes zombies': n'hi ha més de 300.000 a Espanya

La DGT reactivarà els vehicles sense assegurança si el propietari no demana la pròrroga després d'un any

Si una cosa té clara la Direcció General de Trànsit (DGT) és el compliment estricte de totes les normes de seguretat a la carretera. En els últimes setmanes s'ha conegut que la DGT vol eliminar els vehicles anomenats 'cotxes zombies'. I, de fet, ja té la clau per treure-se'ls de sobre: l'ens avisa que podem haver de pagar una elevada multa si no tenim en compte la normativa vigent.

Des de l'any 2021, el Butlletí Oficial d'Estat (BOE) ha afegit un nou decret per eliminar, per fi, els cotxes que s'han donat de baixa per un temps i que segueixen sent utilitzats. Parlem dels anomenats 'cotxes zombis'. Per descomptat, aquest canvi substancial no quedarà en un segon pla. I és que la DGT està enviant milers de cartes als conductors perquè coneguin la modificació que s'ha produït.

La DGT vol acabar amb la problemàtica dels 'cotxes zombies'

Els cotxes zombies provoquen cada any més de 300.000 accidents a la carretera. Davant la pujada d'aquest tipus de cotxes que segueixen viatjant sense pagar les assegurances i impostos respectius, el Govern ha actuat immediatament per modificar la norma. L'executiu ha establert un límit d'un any des de la data de sol·licitud de la baixa temporal. Les multes que ha fixat la DGT si no es compleix aquesta nova norma arribarien als 3.000 euros.

Així, el propietari estarà obligat a donar d'alta el cotxe després d'un any des de la data de sol·licitud de baixa temporal. Si després d'aquest temps no s'ha demanat la pròrroga, el vehicle passarà automàticament a estar en una situació activa. Així, s'haurà de pagar totes les taxes corresponents, com ara l'assegurança obligatòria o els impostos. Les pròrrogues del termini de baixa temporal es podran demanar a la prefectura de trànsit com a màxim dos mesos abans que acabi la baixa.

Les dures sancions que estableix la DGT

En concret, de la multa de 3.000 euros, 2.500 són per circular sense assegurança i 500 per conduir amb el cotxe donat de baixa. A més, se n'afegeixen 200 per no tenir la ITV en regla.

Aquesta sèrie de normes tenen com a meta facilitar la comunicació amb les entitats locals d'aquells vehicles que no estan dins del parc circulant. Són molts els cotxes sense assegurança que es troben principalment a les zones més turístiques o de segones residències d'Espanya. Les comunitats on menys s'asseguren els cotxes són Canàries, Balears i Catalunya.

Al seu torn, són diversos els riscos que pot suposar conduir un 'cotxe zombi'. Per començar, és un perill per al conductor i per a la resta de conductors, ja que no és segur que estigui en un estat del tot correcte, ja que no ha passat la ITV. A més, la circulació sense assegurança pot provocar costos molt greus per al conductor si tingués un accident.

El medi ambient també es veu afectat per aquesta mateixa raó. Si un conductor no vol arreglar el seu cotxe per la quantitat econòmica que li generen les reparacions, està provocant majors emissions a l'entorn. Així mateix, un dels casos més comuns relacionats amb la baixa temporal són els desballestaments. Així, s'usa l'excusa per no complir la norma mediambiental europea de desballestament de vehicle. Una normativa que és exigida als Centres Autoritzats de Tractament de Vehicles.