Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Trànsit en doble carretera de cotxes en el centre d'una ciutat

La DGT explica què són les 'dents de drac' que pots veure en algunes carreteres

Aquesta nova marca viària ja es pot apreciar a alguna carretera espanyola

Durant els últims mesos, la Direcció General de Trànsit (DGT) ha incorporat al seu catàleg un conjunt de nous senyals. Dins l'àmbit de la senyalització també cal aturar-se en una marca nova: les 'dents de drac'. L'organisme dirigit per Pere Navarro s'ha encarregat de donar explicacions sobre la seva utilitat.

Entre els nous senyals es troba un que fa referència a les zones de baixes emissions situades a diferents municipis espanyols. Si encara no has tingut ocasió de coincidir amb cap, et convindria saber com és per identificar-la. Presenta una forma arrodonida i al seu interior hi ha un vehicle expulsant fum pel tub d'escapament.

Aquest senyal indica la prohibició d'entrada «a vehicles de motor, excepte aquells que disposin del distintiu ambiental corresponent». Això apareixerà recollit a la zona «inferior dreta del senyal», publica Trànsit. Juntament amb aquest element senyalitzador s'hi inclourà un requadre que s'encarregarà d'aclarir les tres excepcions que permet la llei. En aquest grup hi tindran cabuda els que disposin de l'etiqueta 0 emissions, l'eco o l'etiqueta amb el distintiu C.

Imatge del senyal de Zona de Baixes Emissions (ZBE)
Aquest senyal de la DGT avisa de les zones de baixes emissions. | DGT

Des del començament de l'any passat, aquest senyal ja ha estat entre nosaltres. La seva instal·lació guarda una certa relació amb la nova llei de canvi climàtic. Aquesta normativa fixava la implantació de noves mesures per contenir la contaminació a les principals ciutats d'Espanya. Assenyalaven que abans del 2023 tots els municipis amb més de 50.000 habitants haurien de tenir una zona de baixes emissions. D'aquesta manera, se seguiria l'exemple de ciutats com ara Barcelona o Madrid.

Des de gener d'aquest any, la DGT utilitza un mètode basat en etiquetes mediambientals. La legislació impedirà accedir al centre de les grans ciutats a determinats tipus de vehicles, entre els quals hi ha els que no tinguin etiqueta, que són: els vehicles de gasoil matriculats amb anterioritat a 2006 i els cotxes de benzina previs a l'any 2000.

El significat de les 'dents de drac'

Pel que fa a les novetats implantades per part de la DGT quant a marques viàries, cal destacar les 'dents de drac'. És possible que encara no les hagis trobat a les carreteres, ja que només estan presents en unes poques.

Consisteixen en una sèrie de triangles situats als extrems d'un carril amb el vèrtex col·locat cap a l'interior. La primera vegada que es van implantar a Espanya va ser el setembre del 2021 en un «tram experimental». Així ho anunciava llavors el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

Explicaven que ho estaven provant «a la travessia de la N-122 Nava de Roa», a Burgos. Es tractaven de 'dents de drac' i línies de vora amb ziga-zaga, que se situaven just abans d'un nou pas de vianants. Assenyalen que aquest tipus d'actuacions es fan amb intenció de «millorar la seguretat viària» a les carreteres.

Noves actuacions a la carretera

Tanmateix, no seria l'única actuació que farien en aquest sentit. Van continuar amb aquestes marques a més vies d'Espanya. En concret, fa uns mesos van decidir aplicar aquesta senyalització a la N-640. Ho van fer en una sèrie de trams de Caldas de Reis, Cuntis i Castro Loureiro, a la província de Pontevedra.

En aquesta zona van optar per incorporar la ziga-zaga. Revelen que el principal objectiu d'aquestes marques és «afavorir la reducció de velocitat», a més de «facilitar la humanització de travesses». És el que passa sobretot en aquells trams on hi ha habitatges i una certa activitat hostalera o comercial.

Per tant, amb aquestes senyalitzacions pretenen que els conductors redueixin la marxa i que adaptin la velocitat a les circumstàncies especials d'aquest espai.