D'ara endavant, els vehicles estacionats en garatges també poden ser enviats al desballestament. La Direcció General de Trànsit s'ha posat ferma i ha decidit llançar una nova normativa per fer desaparèixer tots els cotxes abandonats als recintes públics i privats.
Tal com indica la mateixa DGT, uns 50.000 cotxes són descuidats a la via pública cada any a Espanya. Però, no és només això, sinó que del total, uns 20.000 automòbils són abandonats a aparcaments.
Això inclou tant les places d'estacionament a supermercats, hospitals i centres comercials, com els garatges privats de blocs domiciliaris. Aquests darrers espais són els més habituals i, alhora, els més detestats per part de Trànsit.
Per poder actuar i desnonar tots aquests vehicles, calia fer-ho mitjançant la via judicial, uns tràmits que podien resultar molt lents i mandrosos. Així doncs, per posar fi al problema, la DGT ha decidit implantar una nova mesura.
La primera actualització de Trànsit sobre els cotxes en desús
Fa relativament poc, el 2021, es va actualitzar el Reglament General de Vehicles per canviar algunes mesures quant a la retirada de vehicles. Des de l'aplicació de la nova normativa, la DGT té permís per exercir sobre els cotxes que tenen la ITV caducada des de fa més de 10 anys i que no tenen assegurança.
En altres paraules, Trànsit té la potestat per retirar, segons el seu criteri, aquells cotxes en estat de desús. A més, també poden intervenir en els automòbils que circulin sense vigència.
No obstant això, sembla que amb aquesta nova llei no n'hi ha hagut prou per resoldre el problema. És per això que la DGT ha pres cartes sobre l'assumpte i ha decidit tornar a actuar. L'objectiu que persegueix és molt senzill: posar fi a un dels inconvenients amb què s'està topant durant anys.
Del garatge al desballestament: la nova mesura de la DGT
Com bé s'esmentava al principi, una de les principals traves amb què es troba la DGT diàriament té a veure amb els vehicles abandonats. Els batejats com a 'cotxes okupes' són aquells que els seus propietaris decideixen aparcar de forma indefinida en espais públics o privats. Resulta una pràctica molt més habitual del que pot semblar a primera vista.
En aquesta ocasió, la DGT ha modificat l'article 106 de la Llei de trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària. Aquest punt fa referència a les ocasions en què un automòbil és considerat abandonat.
Amb aquest canvi, ara la instrucció també comprèn aquells cotxes que romanen estacionats en espais privats durant un període molt llarg de temps. Però, què passarà amb els vehicles que siguin retirats per la DGT?
Això és el que passarà amb els cotxes abandonats
Trànsit s'ha proposat una nova missió: posar fi als vehicles abandonats en recintes privats. Amb l'aplicació de la nova llei, els agents autoritzats tindran dret a actuar directament sobre els cotxes en desús que estiguin estacionats als garatges.
En el moment d'intervenir, les autoritats han de comprovar que el vehicle compleix les condicions estipulades a la normativa. Per facilitar-ne la gestió, la persona sol·licitant de la retirada haurà de proporcionar dades rellevants que serveixin per confirmar l'abandonament del vehicle. Un cop s'hagi corroborat, podrà exigir-ne el trasllat a una zona de desballestament.
No obstant això, abans de procedir a la destitució, Trànsit haurà d'informar de la situació al propietari del cotxe, a qui se li atorgarà un termini de 30 dies per actuar. Si no és així, serà portat a un cementiri d'automòbils.
NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp