Un vehicle de policia amb un avís sobre la mobilitat restringida a Catalunya

La DGT aclareix si multarà per no portar la mascareta dins del cotxe

També assenyalen si la sanció comporta punts del carnet

La Direcció General de Trànsit (DGT) ha aclarit alguns dels dubtes més freqüents entre els conductors espanyols en plena pandèmia del coronavirus. La circulació de faules i el bombardeig d'informació a través de mitjans de comunicació i xarxes socials ha generat molta incertesa quant a algunes de les mesures sanitàries aprovades per a frenar l'expansió del virus.

La DGT aclareix si multa als passatgers que no porten mascareta dins del cotxe

Haig de portar la mascareta dins del meu cotxe? És una de les preguntes més habituals entre els conductors i passatgers a Espanya, que han posat a la DGT en el centre de la polèmica per multar als qui no porten la mascareta dins d'un vehicle.

Per aquesta raó, la DGT ha volgut sortir al pas per a aclarir la normativa quant a l'ús de mascareta dins del vehicle.

L'organisme que dirigeix Pere Navarro ha explicat en un comunicat que Trànsit no té competència per a sancionar aquest delicte, ja que no està estipulat en la Llei de Trànsit i Seguretat viària.

No obstant això, la DGT també ha volgut aclarir que sí que existeixen les multes per no portar la mascareta a l'interior d'un vehicle, però que aquestes corresponen al Ministeri de Sanitat, ja que és una mesura sanitària i de salut pública.

D'aquesta manera, un policia no pot sancionar a un conductor en nom de Trànsit, però sí que emetre una proposta davant les autoritats sanitàries perquè tramitin la corresponent sanció, una pena que si està detallada en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) dins de les mesures en la batalla contra el coronavirus.

100 euros de multa per no portar mascareta dins del vehicle, però sense punts

La llei 2/2021 del 29 de març sobre l'ús obligatori de mascaretes inclou un delicte tipificat amb fins a 100 euros per a cada persona que no porti la màscara dins del cotxe, sempre que vagin a bord persones «no convivents en vehicles de fins a nou places».

D'aquesta manera, en cap cas la sanció es podria produir a un conductor que viatgi sol en el vehicle ni als seus passatgers en cas que siguin tots convivents. A més, la DGT ha volgut aclarir que aquesta sanció, com que no tenen la potestat de multar, no comporta la pèrdua de punts en el permís de conduir.

«La DGT lamenta que algun ciutadà s'hagi pogut sentir desinformat per totes aquestes falses notícies publicades i no contrastades ni amb la font, ni amb la normativa de trànsit i seguretat viària», ha assenyalat l'organisme en un comunicat.

Pel que fa a l'obligatorietat de l'ús de la mascareta en motocicletes i ciclomotors, l'ordre ministerial estableix que sempre que aquests vehicles estiguin homologats per a dues places, tots dos ocupants han de portar màscara, tret que utilitzin casc integral o resideixin en el mateix domicili.

La DGT sí que pot multar si una mascareta al retrovisor entorpeix la visió

No obstant això, pel que fa a Trànsit, la DGT ha aclarit que sí que té la competència de multar directament a un conductor per una infracció derivada de la presència de mascaretes dins d'un vehicle.

En aquest cas la multa es produiria en col·locar la màscara penjada del retrovisor interior del cotxe, una situació que els agents han considerat que pot entorpir el camp de visió del conductor.

Segons l'article 18 del Reglament General de Circulació «el conductor d'un vehicle està obligat a mantenir la seva pròpia llibertat de moviments, el camp necessari de visió i l'atenció permanent a la conducció, que garanteixin la seva pròpia seguretat, la de la resta dels ocupants del vehicle i la dels altres usuaris de la via».

Basant-se en aquesta normativa, la DGT té la potestat per a multar amb fins a 80 euros a un conductor la visió del qual es vegi obstaculitzada per la presència d'una màscara penjada del retrovisor.