Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un agent de la Guàrdia Civil, recolzat sobre una moto, i al cercle, uns bitllets de 50 euros

La DGT no va amb bromes: no oblidis mirar això amb lupa si t'arriba una multa

Si no vols caure al parany, has de seguir aquests consells de la Guàrdia Civil en col·laboració amb la DGT

Recentment, la Direcció General de Trànsit (DGT) ha llançat un advertiment important a tots els conductors a Espanya. Els estafadors estan utilitzant missatges falsos per enganyar els ciutadans fent-se passar per la DGT i, així, robar diners de manera il·legal.

La Guàrdia Civil ha alertat sobre aquesta mena d'estafes, i és crucial que sapiguem com identificar una multa autèntica d'un frau. Aquí us oferim els millors consells per evitar ser estafat.

Així pots identificar una multa falsa: la Guàrdia Civil ho deixa clar

En primer lloc, cal saber que la DGT i la Guàrdia Civil tenen procediments molt estrictes a l'hora d'enviar multes.

Una mà col·locant una butlleta al parabrisa d'un automòbil estacionat a prop de la platja.
Apunta bé quan parlem d'una multa falsa | Getty Images

Generalment, les multes arriben per correu postal o per via electrònica a través de la seu electrònica de la DGT. Tot i això, els estafadors solen recórrer a mètodes menys oficials per enganyar les persones.

  • Revisa el remitent: Una multa legítima sempre vindrà d'una adreça oficial de la DGT o d'un organisme autoritzat. Si rebeu un missatge de text, correu electrònic o carta amb adreces sospitoses o noms poc coneguts, és un senyal d'alerta.
  • Verifica les dades: Les multes autèntiques inclouen detalls precisos sobre la infracció, com ara la data, el lloc i el número d'expedient. Compara aquesta informació amb les dades del teu vehicle i el teu historial d'infraccions. Si alguna cosa no coincideix, podria ser una estafa.
  • No feu clic a enllaços sospitosos: Els estafadors solen incloure enllaços a correus electrònics o missatges de text que porten a llocs web falsos dissenyats per robar la teva informació personal. En lloc de fer clic en aquests enllaços, visita la pàgina oficial de la DGT i consulta directament des d'allà.
  • Consulta amb la Guàrdia Civil: Si tens dubtes sobre l'autenticitat d'una multa, pots contactar amb la Guàrdia Civil o la DGT. Així, podreu confirmar si efectivament s'ha emès una sanció en nom vostre. Això et permetrà verificar la legitimitat sense arriscar-te a caure al parany.

Consells per evitar ser estafat

Per protegir-te d'aquestes estafes, segueix aquests consells pràctics:

  • Estigues informat: Coneix els procediments oficials de la DGT per a la notificació de multes. La informació actualitzada t'ajudarà a reconèixer una estafa amb més facilitat.
  • Utilitza canals oficials: Si rebeu una multa, verifiqueu-ne l'autenticitat utilitzant els canals oficials. Consulta el teu compte a la seu electrònica de la DGT o comunica't directament amb ells.
Una mà subjectant diversos bitllets de 50 euros i de fons una persona amb volant d'un cotxe
Et poden robar molts diners si pagues una multa que realment és una estafa | Pexels, Wikimedia
  • Protegeix la teva informació personal: No comparteixis dades personals, com ara el teu número de targeta de crèdit o la teva adreça, amb desconeguts. Els estafadors sovint utilitzen aquesta informació per cometre frau.

A més, has de ser cautelós amb les trucades telefòniques: Encara que menys freqüent, alguns estafadors també truquen per telèfon fent-se passar per representants de la DGT. Si rebeu una trucada sospitosa, no proporcioneu informació sense verificar abans la identitat de l'interlocutor.