La DGT haurà de tornar milers de multes a Catalunya per un error de càlcul

Denuncien que no s’han aplicat els marges d’error per a tot tipus de radar en multes i retirada de punts per excés de velocitat

La DGT podria haver de tornar milers de sancions de multes per un càlcul erroni | Cedida

L’Associació d'Automobilistes Europeus Associats (AEA) ha denunciat que des de l’any 2010 la Direcció General de Tràfic (DGT) ha estat sancionant vehicles per excés de velocitat de forma errònia. Així ho ha fet públic l’AEA en un comunicat, on asseguren tenir constància de més d’un milió de multes amb aquest problema.

Aquest error ha comportat imports erronis i retirades de punt del carnet de conduir superiors a l’establerta per la llei. Aquest error afectaria els casos que estaven en el límit de ser sancionats d’una forma més o menys greu, però no afecta els casos on no és clar si la fotografia emesa és objecte o no d’una infracció.

L’afirmació emesa per l’AEA parteix d’una sentència del 22 de gener on es considerava que «la velocitat captada pels radars i que apareix sobreimpresa en les fotografies ha de corregir-se en funció del marge d’error del cinemòmetre».

El radar mesurarà diferent depenent si era mòbil o fix | Catalunyadiari.cat

Com afecta aquest error a les multes

Un exemple per saber quines sancions es poden recórrer seria: Si circules a 140 km/h en una carretera limitada a 120 km/h, es considera una infracció greu i es multa amb 100 euros. En aquest cas la multa és correcta, ja que en ser una diferència de 20 km/h no dóna marge d’error.

Però, a partir de 151 km/h la infracció augmenta el seu grau de sanció, pujant la multa a 300 euros i retirant dos punts del carnet de conduir. En aquest tipus de sanció és on apareix la problemàtica, ja que segons l’AEA la DGT no ha tingut en compte el marge d’error. Això no només afectaria els radars fixos a 120 km/h, sinó tots, indiferentment de la via i de la velocitat.

Cuadro para los excesos de velocidad de la DGT.
Quadre per calcular l'excés de velocitat segons la DGT | DGT

 

Consells per recórrer

Actualment, el magre d’error dels radars fixos de la DGT és del 5% del límit de velocitat en cas que un cotxe circuli a més de 100 km/h i un marge de 5 km/h si el vehicle circula a menys de 100 km/h. En canvi els radars mòbils haurien de tenir un marge més alt perquè són menys fiables, concretament un límit del 7% de la velocitat registrada en el radar si supera els 100 km/h, i de 7 km/h si circula a menys de 100 km/h.

Per saber si una multa està realment ben calculada i es pot recórrer cal fixar-se en:

  • La velocitat que ha captat el radar
  • Saber si el radar és fix o mòbil
  • Calcular si el vehicle es trobava o no dins del marge d’error

Comentaris

envia el comentari