Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Cartell d'un establiment indicant que està tancat pel coronavirus.

Irresponsabilitat i silenci en el primer dia d'estat d'alarma pel Covid-19 a Tarragona

Les primeres 24 hores de confinament deixen imatges de tota mena i les primeres sancions | Creixen els casos positius de la demarcació de Tarragona

Cartell d'un establiment indicant que està tancat pel coronavirus.
#Joemquedoacasa és el clam de la responsabilitat. | L.S.
 

El nostre dia a dia ha deixat de ser normal des de divendres. L'augment exponencial de positius per coronavirus a Catalunya i a l'Estat va posar en marxa tota la maquinària governamental per intentar frenar una pandèmia que ja s'ha cobrat més de 290 vides a Espanya. Tot i que les mesures no van arribar fins dissabte, la rutina de tots es va veure alterada molt abans. Però l'estat d'alarmadecretat pel president del govern, Pedro Sánchez, no es va activar fins diumenge a les 00.00 hores.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

A partir d'aquest moment, qualsevol incompliment de les directrius imposades per intentar aturar el coronavirus podia ser sancionada i, de fet, ja ho ha estat en alguns casos com per exemple dues persones que van haver de ser rescatades a l'Ebre perquè havien sortit a navegar.

  

A la demarcació de Tarragona l'estat d'alarma ha deixat imatges de tots els colors. Passejar el gos o fer la compra s'han convertit en petits grans plaers. Si bé cal reconèixer que els carrers es van buidar aquest diumenge, també hi ha hagut algunes escenes que han posat de manifest la inconsciència i irresponsabilitat de les persones.

La inconsciència a Tarragona obliga a intervenir

De fet, dissabte alguns alcaldes dels municipis de la costa tarragonina ja van emetre un missatge conjunt demanant als ciutadans que s'abstinguessin d'anar a les segons residències, i és que la imatge dels passejos marítims plens de gent va posar els pèls de punta a més d'un. Fins i tot el Port de Tarragona va haver d'intervenir aquest diumenge i tancar l'accés al passeig de l'Escullera perquè «hi havia el doble de gent que un diumenge normal», assegurava per xarxes el seu president, Josep Maria Cruset.

Tot plegat ha fet que les patrulles de les policies locals, Mossos d'Esquadra i Protecció Civil  s'hagin desplegat per tot el territori advertint a tot aquell qui no respectava el confinament. Però no tot han estat males notícies. En general, els carrers de tots els municipis s'han buidat mostrant així com els ciutadans i ciutadanes iniciaven un període d'extrema reclusió que en un principi s'ha d'allargar durant dues setmanes. Els balcons, transformats en illes d'oci, esdevenien un punt de trobada social fins i tot amb música i vermuts.

 

Una xifra d'infectats que no para de créixer

Qualsevol precaució és poca davant d'una pandèmia que no para de créixer en xifres. L'última dada oficial elevava a 24 els positius al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre —recordem que els primers es van detectar fan tan sols sis dies—; a Catalunya els contagis arribaven als 903 i les morts a dotze, mentre que a l'Estat la dada deixava 7.843 positius i 293 persones mortes. Unes estadístiques que esgarrifen sobretot per l'elevada velocitat amb què augmenten.

És per això que el compliment estricte de les mesures imposades per l'estat d'alarma és crucial. Aquest dilluns es torna a reactivar la mobilitat amb les persones que compleixen alguns dels serveis decretats com a essencials, així com els treballadors que no poden dur a terme el teletreball, i la tensió és màxima. Les administracions han reduït a la mínima expressió els seus serveis, els centres de salut han reajustat la seva agenda, els centres educatius estaran tancats i barrats i sortir al carrer només es podrà fer si es compleixen uns requisits molt concrets.

Imatge de la plaça del Mercadal de Reus, buida, aquest diumenge 15 de març
Imatge de la plaça del Mercadal de Reus, buida, aquest diumenge 15 de març | Laia Solanellas
 

Crida al sentit comú

Per terra, mar i aire, el missatge és inequívoc i a l'uníson: quedar-se a casa en la mesura del possible. És clau evitar la propagació del coronavirus i la forma més eficient que així sigui és no tenir contacte amb altres persones. Des de les autoritats, les cadenes a les xarxes socials amb el lema #JoemQuedoaCasa, fins als missatges dels professionals de la sanitat que ho estan donant tot en aquesta greu emergència mundial. L'objectiu és clar i la comesa fàcil i titànica a la vegada.

Aquesta crisi però també ha començat a mostrar el costat més humà i solidari de tots nosaltres i ja són moltes les xarxes de voluntaris que han aparegut a la demarcació de Tarragona per ajudar a totes aquelles persones que no es poden moure de casa. En definitiva, catorze dies al davant amb un repte majúscul i que exigeixen la millor versió de tots nosaltres per superar-los. Les conseqüències de tot plegat, ja les veurem més endavant.