Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un ciutadà se sotmet a una prova PCR al Centre Cívic Cal Balsach de Sabadell

Arriba el dia D de la Covid-19 a Catalunya: les farmàcies ja fan testos ràpids

Aquest mecanisme per detectar casos de coronavirus es podrà trobar a Catalunya, Madrid i Galícia

Un ciutadà se sotmet a una prova PCR al Centre Cívic Cal Balsach de Sabadell
Ja es podran realitzar testos ràpids a les farmàcies   | CatalunyaDiari.cat

A poc a poc, arriben les bones notícies de cara a la batalla per vèncer la Covid-19. Una de les peticions més repetides que han fet els científics i experts des de l'inici de la pandèmia és la realització de testos massius entre la població, per tal poder fer una millor traçabilitat de la transmissió del virus entre la població. Doncs bé, sembla que aquesta qüestió es podrà anar accelerant a partir d'avui. I és que Catalunya és una de les tres comunitats autònomes que, des d'aquest dijous, podrà oferir la possibilitat de fer-se tests ràpids a les farmàcies.

Després de completar-se la prova pilot a Barcelona amb mestres i metges, ja es treballa en la seva expansió a tot el país. D'aquesta manera, es compleixen els pronòstics del secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que a principis d'any va preveure que els estarien llestos els cribratges d'automostra a les farmàcies en un mes.

Juntament amb Catalunya, les altres comunitats autònomes que tindran aquest servei a les farmàcies són Madrid i Galícia. A terres gallegues, per exemple, es va realitzar una prova pilot a Pontevedra i, després de l'èxit obtingut, aquest mecanisme s'aplicarà també a les altres províncies de la comunitat.

Com funciona la prova?

En la prova pilot realitzada a Catalunya entre el desembre del 2020 i el gener del 2021 hi van participar 50 farmàcies, seguint el model del Programa de detecció precoç del càncer de còlon i va anar dirigit a persones d'entre 30 i 59 anys. 

A tots ells se'ls va convidar a anar a una d'aquestes farmàcies i retirar un paquet d'automostra de saliva. Una vegada allí, el farmacèutic -que ha fet una formació específica- assessora l'usuari perquè es pugui prendre la mostra correctament a casa. Una vegada feta a casa, cal portar-la a la farmàcia al migdia següent. És llavors quan el farmacèutic envia la mostra en qüestió als laboratoris, que informaran del resultat en només 24 hores a través d'una plataforma. En el cas que el resultat de la prova sigui positiu, també s'informarà el gestor de Covid, que es posarà en contacte amb l'usuari.

Cal tenir en compte que, una vegada finalitzada aquesta primera fase, s'està treballant pel desplegament a tota Catalunya, sobretot en aquelles zones en què sigui més necessari, en funció de la incidència del virus. 

Es tracta d'una «conquesta social dels ciutadans»

El president del Consell General de Col·legis Farmacèutics de l'estat, Jesús Aguilar, no ha pogut amagar l'optimisme després d'aconseguir tirar endavant aquesta fira, que ha qualificat de «conquesta social dels ciutadans i del sistema sanitari d'aquestes tres autonomies». Per Aguilar, es tracta d'una molt bona notícia, ja que això permetrà a aquests tres territoris «reforçar la seva capacitat de detecció precoç del virus, sumant així més establiments sanitaris i professionals capacitats».