Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pastisseria de Reus coronavirus

La pandèmia complica i condiciona, per segon any, la venda i el consum de la típica Mona de Pasqua

Tot i això, des del gremi de pastissers asseguren que la campanya de 2021 és molt més bona que la de l’any passat, viscuda en ple confinament

Dilluns de Pasqua, conegut popularment com el dia de la Mona, dona l’última oportunitat de la Setmana Santa per a fer activitats de lleure. L’any passat, qualsevol intent per fer una escapada es va haver d’avortar pel confinament sever que es va aplicar a causa de la pandèmia de la Covid-19 i, aquest 2021, les trobades familiars i amb els grups d’amics també es veuen condicionades per les restriccions que encara hi ha establertes.

En aquest sentit, la Generalitat de Catalunya ha restringit a 6 persones les reunions, sense límit de bombolles, però s’han prohibit les trobades  de més de 4 persones no convivents en espai tancats. Per tant, no es poden fer visites a familiars o amics en cases particulars i qualsevol opció d’esbarjo prevista per avui passa, obligatòriament, per a fer-la a l’aire lliure o en jardins privats. Pel que fa a la mobilitat, es permet sortir de la comarca sempre que les relacions socials siguin amb la bombolla de convivència, amb la qual cosa també es dificulten, notablement, les trobades d’amics i familiars que no conviuen en un mateix espai.

«Vendrem un 40% menys de mones»

Aquest context complex i les restriccions en la mobilitat i la interacció social han condicionat, fortament, les vendes del gremi de la fleca i la pastisseria, ja que per segon any consecutiu es preveu una davallada de les vendes de les Mones  i les figures de xocolata a causa d’una baixada del nombre de trobades que es faran per anar a menjar aquest dolç típic de la Pasqua catalana.

El propietari de la mítica Pastisseria Valls  de la capital de l’Alt Camp, per exemple, exposa a TarragonaDigital que enguany, davant de la incertesa, han preferit treballar només sota comanda  i que el volum d’encàrrecs ha estat molt inferior al d’un any normal. «Hem agafat un 40% menys  de comandes i això ho atribuïm a la incertesa que hi ha hagut fins l’últim moment en els possibles canvis de les restriccions», explica Roger Vallvé.

Mona per Setmana Santa.
La Setmana Santa de confinament ha modificat el disseny d'algunes figures. | Laia Solanellas

Una tònica que també ha comptat amb excepcions, com expliquen des del Forn Huguet de Reus. En el seu cas, Ramon de la Fuente afirma que «enguany, almenys de moment, s'ha recuperat bé». Les xifres de venda s'han tornat a equiparar a les d'un any ordinari, i si bé es tendeix a demanar mones més petites, no és un fet atribuïble directament a la pandèmia, sinó que és una tendència que ja s'ha anat detectant els darrers anys.

«Ja fa uns anys que les mones no fan més d'un quilo, son una excepció», explica. Es va notar especialment l'any passat, però el canvi principal entre el 2020 i el 2021 ha sigut l'obertura de la mobilitat. «Com que la gent es pot desplaçar, l'han vingut a buscar; l'any passat vam repartir-ho gairebé tot, i enguany no tenim bo i res, de repartiment».

On no s'ha recuperat la normalitat és a establiments que només venen, per exemple, les figures de xocolata. Al Colmado Baró, després que l'any passat només es vengués entre un 30% i un 40% del que sol ser habitual, aquest 2021 han recuperat una mica les xifres, que s'han quedat al voltant del 70% del que se sol registrar per Setmana Santa.

Expliquen que, després que l'any passat el confinament trunqués dràsticament les vendes, enguany han preferit curar-se en salut. Igual que altres establiments, també de pastisseria, han fet més comandes si ha calgut, però més reduïdes i, en alguns casos del sector pastisser, gairebé s'han limitat a treballar per encàrrec.