«Si no hagués anat tan ràpid, el meu marit no hauria mort», la cara més fosca dels accidents de trànsit

Augmenta el nombre de morts per accident de trànsit a Tarragona i en general a tot Catalunya, en un any negre per l'alta sinistralitat

Un instant et pot canviar la vida per complet. Això és el que li va passar a l'Àngels Pellisa el 29 d'octubre de 2010. El seu marit va morir en un accident de trànsit. La notícia va ser un raig d'aigua freda per una família, amb un fill menor d'edat, que pocs minuts abans no podia ni imaginar-se que viuria una cosa així. I és que els accidents de trànsit canvien la vida dels qui els pateixen i dels seus familiars d'un moment a l'altre. Aquest diumenge se celebra el Dia Mundial de les Víctimes d'Accidents de Trànsit, i l'Associació STOP Accidents, a la qual participa l'Àngels, organitza una sèrie d'actes de sensibilització.

Perdre la vida en un accident de trànsit

L'Àngels recordarà sempre aquell dia. El dia en què el seu marit, per un accés de velocitat, va envair el carril contrari de la carretera, a l'altura de Reus, va xocar contra un altre vehicle, i a l'instant, sense poder evitar-ho, va perdre la vida. «En aquell moment et preguntes: Com és que ens ha tocat això a nosaltres?», diu ella.

«Si no hagués anat tan de pressa i hagués aixecat el peu de l'accelerador, si no hagués envaït el carril contrari, no hauria mort», confessa l'Àngels a qui l'accident del seu marit va canviar-los la vida, a ella i al seu fill, per complet. Aquesta experiència la va portar a sumar-se a l'entitat STOP Accidents que agrupa víctimes i familiars de víctimes d'accidents de trànsit per fer acompanyament i alhora organitza activitats de sensibilització. Com les que es faran aquest diumenge a Barcelona.

L'Àngels Pellisa va perdre el seu marit en un accident de trànsit
L'Àngels Pellisa va perdre el seu marit en un accident de trànsit | Angel Ullate

 

La mort és la conseqüència més crua d'una realitat que es dóna més sovint del que ens agradaria: l'accidentalitat. Però les conseqüències d'un accident poden ser moltes més.  Així ho recorda l'Àngels, que d'ençà que s'ha sumat a l'entitat ha conegut a moltes víctimes: tetraplegia, pèrdua d'algun membre del cos, de qualitat de vida o salut, etc. Els accidents, però, també comporten la pèrdua de coses que, tot i que no tenen el mateix valor que la vida, poden ser importants, com la feina. Perdre els punts pot comportar que una persona, i més si és conductor professional, no es pugui desplaçar a la feina i la perdi.

Augmenta el nombre d'accidents a Tarragona

Tot i les campanyes de sensibilització i les històries com la de l'Àngels, que malauradament molts coneixen, la sinistralitat no s'atura, i aquest any a Catalunya, i sobretot a Tarragona, creix.

El mes de setembre passat la Generalitat va encendre la llum d'alarma després de fer balanç de les xifres. El primer semestre de 2018 es va tancar amb un 42% més de morts a les carreteres catalanes en comparació amb el primer semestre de 2017. Tarragona va ser la regió on més va incrementar la mortalitat, un 130% més respecte a l'any anterior. A l'estiu la cosa tampoc no ha millorat. En total hi ha hagut 52 víctimes mortals a tot el país, 15 d'elles a Tarragona.

Durant els tres mesos de més calor hi ha hagut 13 accidents de trànsit a les carreteres tarragonines, 6 dels quals a les Terres de l'Ebre, amb 7 víctimes mortals, i 7 al Camp de Tarragona, amb 8 víctimes mortals. Sense dubte aquest 2018 serà un any negre per l'accidentalitat a les carreteres.

L'Àngels Pellisa en un moment del reportatge
L'Àngels Pellisa en un moment del reportatge | Angel Ullate

 

Sobre les causes l'Àngels apunta: «Cada accident és una història diferent, no n'hi ha dues d'iguals, el que sí que es repeteix són les causes: drogues, accés de velocitat i distraccions, en definitiva, saltar-se les normes».

Per això des de l'entitat STOP Accidentes fan moltes campanyes de sensibilització, entre elles campanyes especials pels ponts on, en diverses gasolineres, es distribueix material i s'informa els conductors de les mesures de seguretat. «Busquem un canvi de mentalitat que porti a un canvi d'hàbits i que porti a un respecte cap a la persona, l'entorn i els altres», explica.

Canvi de mentalitat per evitar els accidents de trànsit

Sense aquest canvi de mentalitat assegura que és «impossible» evitar aquests accidents. I recorda que la retirada de punts no sempre és suficient, ja que hi ha «molta reincidència». Un dels nois de l'entitat es va quedar amb cadira de rodes després de l'accident, l'han operat ja 35 vegades i l'Àngels explica a TarragonaDigital que un dia aquest noi li va dir: «El que més em dol és que a la persona que va causar l'accident només l'hagin castigat amb sis punts del carnet». «Per molta feina que fem si la persona no fa aquest canvi de mentalitat i d'hàbits no n'hi haurà prou amb treure punts, haurem d'aplicar mesures molt més dràstiques», opina.

Un moment de l'entrevista
Un moment de l'entrevista | Angel Ullate

 

Recorda, a més, que les multes o les retirades de carnet són «avisos». «Al meu marit no el van parar, no el van multar, no el van avisar. Però jo tornaré a casa i ell no tornarà mai més», expressa. «El meu testimoni ha de servir per fer reflexionar als conductors i per valorar el que tenen i el que poden perdre». I afegeix: «En un accident perdem tots: la família i la persona que mor».

Des d'STOP Accidents creuen que els testimonis són una eina per fer reflexionar a la gent. Per això organitzen tallers en diversos pobles, ja s'ha fet a Vila-Seca, l'Hospitalet i Calafell, en què unes quantes víctimes expliquen a les famílies el seu cas. Escoltar testimonis també és una activitat obligatòria per aquells que fan els cursos de recuperació dels punts o el carnet. L'Àngels vol pensar que tot això servirà com «avís» per aquells que encara són a temps d'evitar que la seva vida acabi com la del seu marit.