Aquest dilluns, 4 de maig, era la data d'inici de la fase 0 del desconfinament decretat pel govern espanyol. Traduït, el primer pas cap a la denominada 'nova normalitat', eufemisme que fa referència a la convivència amb el coronavirus mentre no es trobi la vacuna. La novetat d'aquesta fase és que part del petit comerç, com ara perruqueries —amb cita prèvia— o restauració —aquest limitat al servei de recollida i entrega de menjar a domicili—, podien aixecar la persiana.
Tanmateix, la incertesa generada per la crisi sanitària que viu el país ha fet que les xifres d'obertura d'avui siguin fluixes, molt fluixes. Almenys les xifres amb les quals compta la sectorial del comerç de la petita i mitjana empresa de Catalunya (PIMEC) a les comarques tarragonines. A Reus, l'ambient als carrers era força animat. La gent —respectant o no franges horàries— tornava a ocupar els carrers i una imatge tan normal com entrar en una botiga, es feia del tot anormal i xocava en veure-la. Tanmateix, es respiraven uns aires diferents.
Un obertura molt tímida entre els comerços del Camp de Tarragona
El president de PIMEComerç a Tarragona, Florenci Nieto, explica a TarragonaDigital que les xifres de la reobertura indiquen que «ha sigut poc significativa, com ens esperàvem. A Tarragona, se situa al 20%; a Reus, han obert el 25% dels que podien obrir i en el sector de l'hostaleria, només el 7%; al Vendrell, al 10%. A Torredembarra, per exemple, sí que hi ha hagut una obertura més destacada del que esperàvem però amb un horari molt reduït».
[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]
Nieto ha centrat les esperances del sector, «molt tocat, molt afectat per la incertesa que es viu» en «la setmana vinent, quan podran treure les terrasses». Des de la sectorial de comerç de PIMEC s'ha recordat que «tenim un servei d'assessorament tant per associats com no associats, on hem estat oferint suport constantment» i s'ha llançat el missatge que «el petit i mitjà comerç està preparat per donar seguretat al seu client, ni que sigui per una qüestió de mida del local, que impedeix que puguin haver-hi grans aglomeracions, com a les grans superfícies».
Mesures poc clares i canviants
Meritxell Barberà, presidenta d'Unió de Botiguers de Reus; i Gemma Molner, presidenta de El Tomb de Reus, ratifiquen les sensacions expressades per Nieto: «La majoria de comerços s'esperen a la setmana vinent per obrir». I és que l'obligatorietat d'haver de reservar cita prèvia o tenir un horari preferent per a la gent gran de moment es mira amb precaució: «Hem d'estar pendents que no ens arribin noves notificacions aquesta setmana» explica Barberà.
Per la seva banda, Molner afegeix que moltes perruqueries també estan demorant la seva obertura «per la manca de claredat en les mesures que s'han de prendre». De fet, fins i tot hi ha comerços que estan a l'expectativa i, si no tenen una alta demanda, opten per concentrar els clients en jornades concretes.
«El 90% dels establiments seguiran tancats»
Javier Escribano és el president de l'associació d'empreses d'hostaleria de la ciutat de Tarragona (AEHT). Escribano ha assegurat a aquest mitjà que «el 90% dels establiments seguiran tancats avui. El dia 11, amb l'apertura de les terrasses, serà una altra història però avui no surt a compte». I és que, segons Escribano, «per obrir aquest dilluns era necessari aixecar els ERTOs; encendre la cuina i tot plegat només pel servei de menjar per emportar-se. No compensa».
Escribano ha volgut deixar clar que «des de l'AEHT entenem que no podem ser un focus de contagi, per això mostrem comprensió amb el pla de desconfinament. Ara bé, sí que demanem al govern que impulsi les regulacions del lloguer necessàries que ens podrien ajudar, i molt». L'AEHT ha recalcat també que «estem a la disposició dels empresaris que vulguin traslladar-nos els seus dubtes».
Menjar per endur, sense novetats
Així doncs, aquest dilluns, 4 de maig, només han obert aquells restaurants que podien oferir servei de menjar a domicili, o recollida al mateix establiment. Alguns fa setmanes que ho fan, com ara el popular restaurant asturià 'El encuentro', al carrer Apodaca. Aquest negoci, especialitzat en els tradicionals catxopos, fa dies que ha posat aquesta iniciativa en marxa i amb força èxit, com es pot consultar a les seves xarxes socials.
Una autèntica institució de la ciutat, per alguns els millors arrossos de tota Tarragona, 'El Barquet', al carrer Fortuny, s'ha estrenat en aquest món, el del servei a domicili. David Solé, un dels propietaris, ha explicat a TarragonaDigital que «l'experiència d'avui ha anat molt bé. La gent tenia ganes de menjar arròs i nosaltres agraïm la seva fidelitat». «Ja feia dies que treballàvem amb l'operativa», ha afegit Solé, «i ha estat senzill. Els arrossos se'ls emporten amb una paella que ens han de tornar després. A més de l'arròs també tenim quatre coses per picar i a partir de demà algunes postres. Estem contents amb aquesta nova experiència i esperant poder rebre a casa aviat als nostres clients».
Perruqueries, amb cita prèvia i amb ambient alegre
Atesa la situació actual, moltes perruqueries encara no han apujat la persiana aquest dilluns. Ara bé, aquelles que sí que ho han fet, a Tarragona ciutat, com la perruqueria Klass o Mimas, anaven «molt carregats de feina». A Reus, a la perruqueria Padis, ubicada al carrer Gaudí, era un dia feliç. Ni les mascaretes podien amagar el somriure de les treballadores que rebien amb alegria les primeres clientes, les quals feia dies que esperaven aquest moment: «Ara ja puc sortir a la foto que vaig arreglada!».
Una 'nova normalitat' entre màscares protectores, guants i hidrogel a cada cantonada. També a Oliva Perruquers, del carrer Major de Reus. Allí eren les barbes les protagonistes, i és que tantes setmanes de confinament havien fet estralls entre els 'looks' masculins i femenins.
La roba dels infants, una gran necessitat
Un altre establiment que també s'ha animat a aquesta reobertura parcial ha sigut la llibreria Adserà que aquesta setmana, i amb cita prèvia, tant al local de Tarragona com al de Valls, ofereix la possibilitat de recollir els llibres encarregats durant el confinament, tant a la seva web com a través de la iniciativa 'Llibreries obertes'. Adserà aixecarà la persiana, igual que la Capona, l'altra llibreria de la ciutat, el pròxim dilluns, 11 de maig.
I si hi havia un comerç que els pares i mares esperaven amb ànsia és el de les botigues de roba per a nens i nenes. Gairebé dos mesos de confinament en un infant poden canviar i molt les coses. Eren molts els que patien per saber com vestirien els fills un cop es pogués sortir al carrer i és per això que al carrer Major de Reus, a OVS Kids, ja tenien cites prèvies reservades i el degoteig de famílies per renovar l'armari era constant. Això sí, tots ben equipats amb mascaretes i guants i amb la pertinent desinfecció de l'espai i la roba un cop havien passat els clients.
Pocs metres més enllà d'aquesta botiga, un nen que avui feia l'aniversari esperava el seu regal a El Barato: un parell de Gegants de Reus de goma, sens dubte una cita prèvia molt especial que, durant uns instants, fa que sembli que el món torna a girar. Agradi o no, però, aquesta és la nova normalitat a la qual ens haurem d'adaptar.