Home comptant bitllets

El dia en què es cobrarà l'atur al febrer: 4 bancs avancen els diners aquest mes

Algunes entitats decideixen ingressar les prestacions amb uns quants dies d'atenció

Si esteu pendents de cobrar l'atur aquest mes us interessarà conèixer quan us faran l'ingrés. Es tracten sempre de dates estimatives. Sobretot perquè hi ha quatre bancs que decideixen avançar el pagament de la prestació.

L'any 2022 es va tancar amb poc més de 3 milions d'aturats, un percentatge molt elevat dels quals té dret a aquesta ajuda. Després d'uns mesos molt complicats, sobretot per l'elevada inflació i la pujada dels tipus, molts es pregunten quan cobraran l'atur.

En general, aquest abonament s'efectua el 10 de cada mes. En cas que caigui de festiu el pagament es traslladaria al dia hàbil següent. El febrer d'aquest any el dia 10 tindrà lloc divendres que ve.

Però cal no passar per alt que aquest termini ha patit una sèrie d'alteracions per alguna incidència ocasional. Per tant, perquè cap ciutadà s'emporti una decepció, des de la pròpia web del SEPE adverteixen dels nous períodes de pagament. Asseguren que es duran a terme del 10 al 15 de cada mes.

Per què els bancs han decidit avançar l'abonament?

Durant els primers mesos de la pandèmia, el servei d'ocupació pública va procurar avançar el pagament de les prestacions. Era una manera d'ajudar també aquest col·lectiu que passava per una situació econòmica delicada. L'acord que es va assolir amb les diferents entitats bancàries es va allargar fins al maig de l'any passat.

Diners
Alguns bancs decideixen avançar l'ingrés. | GETTY IMAGES

Alguns bancs van optar per conservar aquest costum i des d'aleshores ingressen les prestacions abans del que és habitual. Per això és necessari estar pendent a les informacions que ofereixin aquestes entitats des dels seus canals oficials.

Són molts els bancs que optaran per avançar l'atur, com recull la plataforma empleojobs.es. El Banc Santander i OpenBank són els més prematurs i decideixen fer l'ingrés el divendres 3 de febrer.

Unicaja té previst fer l'ingrés dijous 9, mentre que altres encara no han confirmat les seves intencions. En el cas d'Ibercaja, per exemple, el mes passat va pagar el dia 7.

Les entitats que esperaran el dia 10 són la majoria. Entre elles hi ha Abanca, Banc Sabadell, Bankinter, BBVA, ING, CaixaBank, Cajamar i CaixaBank.

Quant de temps puc cobrar l'atur?

El temps de cobrament d'aquest ajut dependrà dels períodes de cotització de cada treballador. El mínim que es pot percebre són quatre mesos d'atur, i per això cal una cotització mínima d'entre 360 i 539 dies.

Per gaudir de la prestació durant sis mesos cal comptar amb entre 540 i 719 dies cotitzats a la Seguretat Social. S'elevarà entre 720 i 899 dies per percebre els vuit mesos d'atur.

Aquells que pretenguin tenir un matalàs d'un any d'ajuda se'ls requerirà un període de cotització entre 900 i 1.079 dies. El màxim que es pot obtenir és de dos anys de prestació, i per això t'exigiran comptar amb un mínim de 2.160 dies.

Imatge de l'interior del Sepe
El SEPE adverteix que els pagaments es realitzen del 10 al 15 de cada mes. | EUROPA PRESS

Incertesa sobre la situació de l'atur

Les últimes dades de l'atur, segons l' Enquesta de Població Activa (EPA), revelen una frenada a la recta final del 2022. En aquest període es van destruir 81.900 llocs de treball, afegint-se 43.800 aturats. A més, els 278.900 nous ocupats representen la taxa de creixement més baixa en un any de pujada des del 2013.

A tot això, prestant atenció al 2020, que va ser un any marcat per la pandèmia. L'exercici es tancava amb una taxa d'atur del 12,9%. Hi ha molta incertesa amb el que passarà al llarg dels propers mesos. La situació econòmica mundial acabarà condicionant aquest paràmetre.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp