Està acabant l’any amb un temps molt tranquil, anticiclònic i sense precipitacions. No hi havia una tongada tan seca de 2 setmanes sense pluja des del setembre. Però enrere, recordem una tardor extremament moguda i humida, i aquest any la pluja acumulada supera els 1.000 l/m2 a molts llocs del país, cosa que no passava en molts anys.
És molt freqüent culpar el mal temps d’esgarrar sortides i propostes quan la mala previsió cau en cap de setmana, la majoria de la gent té la consciència errònia que plou més a finals de setmana que no entre setmana. Generalment no és així, hi ha molts estudis que ho demostren, les pluges diàries en una sèrie de 20 anys a Barcelona es reparteixen uniformement entre tots els dies.
Aïlladament, aquest any, donem la raó a aquelles persones que continuen pensant que sempre plou el cap de setmana. Les dades pluviomètriques que aporten 16 estacions del territori català, que hem tingut accés, asseguren que el diumenge ha estat el dia més plujós de la setmana aquest 2018. Fins i tot, ha plogut un 45% més cops els diumenges que no els dimecres, que fins aquestes alçades del desembre és la jornada més seca.
On ha plogut els diumenges?
Els observatoris meteorològics d’aquest estudi són Lleida, Reus, Amposta, Barcelona, Cervera, Falset, Girona, Guardiola de Berguedà, la Seu d’Urgell, Mataró, Olot, Roses, Sant Cugat del Vallès, Sant Sadurní A., Tarragona i Vic.
D’aquestes estacions, 10 tenen el diumenge com el dia més plujós del 2018, encara que cinc llocs comparteixen la primera posició amb un altre dia de setmana. Barcelona, Girona, Guardiola del B., la Seu d’Urgell, Mataró, Olot, Roses, Sant Cugat del V., Sant Sadurní A., i Vic han patit més diumenges humits que la resta.
A Barcelona, el dissabte i el diumenge són els dies que ha plogut més vegades, 15 dissabtes i 15 diumenges ha plogut com a mínim 0,5 litres. Tots els observatoris analitzats han tingut proporcionalment més pluja al cap de setmana que en dies laborables, excepte Cervera.
A continuació, detallem el podi dels dies més plujosos de la setmana als observatoris que tenim les dades:
- Lleida: 12 divendres, 11 diumenges i 10 dilluns. En canvi el dijous és el més sec.
- Reus: 12 dilluns, 11 dissabtes i 11 diumenges. En canvi el dimecres és el dia més sec.
- Amposta (O. Ebre): 12 divendres, 11 dissabtes i 11 diumenges. El dijous és el dia més sec.
- Barcelona Raval: 15 dissabtes, 15 diumenges i 13 dijous. El dilluns és el dia més sec.
- Cervera: 14 dilluns, 14 divendres i 12 dimecres. El dijous és el dia més sec.
- Falset: 15 dilluns, 15 dimarts i 14 divendres. El dimecres és el dia més sec.
- Girona: 17 diumenges, 17 dilluns i 14 dijous. El divendres és el dia més sec.
- Guardiola de B.: 20 diumenges, 19 dissabtes i 19 dilluns. El dimarts és el dia més sec.
- La Seu d’Urgell: 18 diumenges, 16 dilluns i 16 dimarts. El dijous és el dia més sec.
- Mataró: 15 diumenges, 13 dilluns i 13 dimarts. El dimecres és el dia més sec.
- Olot: 22 diumenges, 16 dilluns i 13 dimarts. El dissabte és el més sec.
- Roses: 15 diumenges, 15 dilluns i 9 dimarts. El divendres és el més sec.
- Sant Cugat del V.: 14 dissabtes, 14 diumenges i 12 dimarts. El dimecres és el dia més sec.
- Sant Sadurní d’A.: 14 divendres, 14 dissabtes i 14 diumenges. El dimecres és el dia més sec.
- Tarragona: 12 divendres, 12 dilluns i 11 diumenges. El dimarts és el dia més sec.
- Vic: 17 diumenges, 16 dijous i 15 dilluns. El dimecres és el dia més sec.
Amb aquestes dades facin les conclusions que vulguin, però la mala sort acompanya el cap de setmana a moltes poblacions aquest any. Als últims 3 anys, les dades dels observatoris apunten que dissabte és el dia que plou més vegades a Catalunya. En total, hi hagut un 40% més de dissabtes amb aigua que de dimarts o dijous.
Com es comporta la pluja durant la setmana en un període de més de 40 anys?
Diversos estudis han intentat trobar una tendència setmanal en les pluges, però els resultats són molt dispars i poc clars. La contaminació més elevada dels dies feiners podria provocar que el dijous sigui el dia més humit, perquè és el moment amb més partícules contaminants a l’atmosfera de les ciutats, que dona més opcions de formar-se els núvols i a ploure. Tot i això no està comprovada aquesta correlació.