El barri dels Pisos Planas i tot el municipi del Vendrell va viure un dels seus dies més tristos el 26 de març del 2014, quan un incendi va provocar la mort de quatre menors de 3, 5, 8 i 12 anys, membres d’una mateixa família. El foc es va declarar de matinada a un pis del número 4 del carrer del Mig. Els dos progenitors i dos fills més van poder salvar la vida, però la mort dels quatre menors va deixar consternada la societat vendrellenca. «Des del punt de vista humà, ha estat el moment més complicat dels últims anys», segons va expressar el mateix alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, a aquest mitjà.
El dol d’aquells dies de finals de març es va combinar amb el malestar dels veïns del barri, especialment de la nombrosa comunitat magrebina que hi viu, per la situació de deixadesa que fa anys que patien. El drama posava en relleu la situació d’extrema precarietat i pobresa en què vivien molts d’ells. La mateixa família afectada per l’incendi estava ocupant el pis del qual havien estat desnonats temps enrere.
Des de l’escola Teresina Martorell, a la qual anaven els menors que van morir, van recordar en aquell moment que no es tractava d’un cas aïllat. «Podria haver passat a una gran majoria de les famílies que venen a l’escola, que viuen en situació d’extrema pobresa, sense tenir cobertes les necessitats bàsiques», van manifestar. Aquells dies posteriors a la tragèdia es van succeir les manifestacions de malestar entre els veïns d’un barri on les ocupacions, les connexions irregulars a la xarxa elèctrica i l’elevada taxa d’atur són tres dels elements prominents.
Actuació integral amb la implicació de la Generalitat
Martí Carnicer va apuntar en aquell moment que la solució havia de passar «per una actuació integral a llarg termini, amb una recol·locació de la gent i una reconstrucció de la zona». Una actuació que requeria la implicació d’altres administracions superiors, especialment de la Generalitat. Cinc anys després d’aquella tragèdia, el barri segueix esperant aquesta intervenció d’envergadura i la majoria creuen que la situació al barri ha canviat poc.
Molts dels veïns del barri tenen la sensació que l’Ajuntament «no ens ajuda». «Tot el que els vam demanar aquells dies segueix estant igual», afirma la Maria, una pensionista que fa divuit anys que viu al barri. Una altra parella d’edat avançada lamenta que «les ocupacions i les connexions il·legals» no han disminuït, però sí que es constata un descens «de les baralles». Aquesta és una sensació que tenen molts veïns, hi ha «menys aldarulls» i també han baixat els problemes relacionats amb les drogues.
Actuacions contra el tràfic de drogues
Els cossos policials han fet actuacions constants contra el tràfic de drogues en alguns bars pròxims al barri, cosa que ha tingut una incidència directa en el que fa uns anys era identificat com un dels problemes més importants de la zona. També hi ha influït que el maig del 2017 s’enderroqués una casa abandonada que hi havia a prop i que s’havia convertit en un refugi per a la venda i el consum de drogues.
Pel que fa a les ocupacions, des de la Policia Municipal i els Serveis Socials es va impulsar fa un parell d'anys un protocol d'actuació, que marca els passos a seguir quan es detecta un cas. El cap de policia del Vendrell, Jordi Altarriba, explica que el protocol ha permès «agilitzar judicialment aquells casos que suposen un problema de convivència». En els altres casos, la policia trasllada la situació al propietari, la majoria de cops, grans tenidors com bancs, i aquest decideix si denuncia l'ocupació o arriba a un acord amb els ocupants.
Connexions a la xarxa elèctrica
Un dels aspectes que no ha canviat massa en aquests cinc anys és el mal estat en què es troben molts dels edificis i els habitatges del barri, així com alguns serveis. L’única intervenció d’envergadura que s’ha fet des de l’Ajuntament ha estat per arreglar els problemes de clavegueram d’un edifici, que provocaven que les aigües negres s’escampessin pel carrer. «La Generalitat és conscient de la situació que hi ha i de la necessitat de transformació que té el barri, però en el context actual no es pot ni plantejar encara aquesta actuació», admet Carnicer, fent referència a la situació i les prioritats financeres del Govern català.
Pel que fa als serveis, el batlle apunta que s’han impulsat els comptadors socials d’aigua en aquells pisos ocupats per necessitat de les famílies. En canvi, la situació amb les connexions elèctriques no depèn del consistori, i Carnicer afegeix que les companyies «no hi ha volgut entrar». De fet, molts veïns temen que es pugui repetir un incendi similar a causa d'aquestes connexions il·legals, si bé les investigacions en aquell cas van determinar que el foc va tenir el seu origen en una burilla o una espelma.
Des de la policia local apunten que tècnics municipals fan inspeccions de les connexions fraudulentes quan reben avisos de les comunitats de veïns, però admeten que no poden accedir a les que estan a dins dels pisos ocupats. El que sí que l’alcalde creu que pot suposar un canvi és «la transformació de l’escola Teresina Martorell en un institut escola». També defensa que pels Serveis Socials, el barri «és una prioritat» i es manté «molt el contacte amb els veïns».
La Taula Comunitària i la Festa al Barri
En aquest sentit, des de fa uns anys s’organitza la Festa al Barri, que impulsa la Taula Comunitària del Barri de Ca l’Escori i els Pisos Planas. Aquesta taula es va impulsar per part dels Serveis Socials de l’Ajuntament i l’Associació CEPS Projectes Socials, poc després del fatal incendi del 2014. El seu objectiu era esdevenir un punt de trobada de les associacions i les persones de diferents cultures que viuen al barri, per crear vincles i promoure diferents iniciatives. La Festa al Barri que es fa un cop a l’any és una d’aquestes activitats, que compta amb la participació de moltes entitats i veïns, per fomentar la convivència i el civisme.