La Diada de Catalunya es preveu, enguany, novament multitudinària. Així s'apunta des de l'ANC, que a Reus ha organitzat un nombre similar de busos al de l'any passat, però aquest 2018, són més grans i arriben a transportar més de 3.000 persones. Majoritàriament, expliquen, són vehicles de 70 places en lloc de les 55 habituals. A la mateixa seu on es venien els tiquets han detectat un increment d'inscripcions provinent de persones que, fins ara, no havien assistit a les concentracions convocades per l'ANC.
Més mobilització que l'any passat
Cori Torroja, una de les voluntàries de l'Assemblea que coordina els autocars, relata que «hi havia persones que no sabien què es feia a la Diada, i et deien 'és que jo no estic d'acord amb què hi hagi presos polítics', no coneixes la seva ideologia, no saps si són independentistes o no». Pel que fa als independentistes declarats, el motiu per anar avui a Barcelona és clar, sentencia Cori Torroja, «volem reafirmar el mandat de l'1 d'Octubre, vam votar i vam guanyar».
Hi ha qui ha pogut tornar a anar, enguany, a la concentració de Barcelona després d'haver-se perdut les darreres edicions. L'Ariadna Borrell explica que «vaig anar-hi fa cinc o sis anys, i la resta d'anys he estat treballant, enguany, per sort, m'he pogut demanar festa». Ha aprofitat la situació per tornar a participar dels actes convocats per l'ANC, «hi vaig amb una amiga i amb el meu pare, i amb tot el que està passant, per mi és un dia important i s'hi ha de ser».
N'hi ha que hi han pogut anar cada any, com l'Albert Margalef, que té clar que enguany «hi vaig a celebrar la Diada i a reivindicar els drets i les llibertats bàsiques del poble de Catalunya». L'acompanya l'Esteve Rodríguez, que anima l'independentisme a treballar a una, «crec que hem de fer pinya i ser molts, si altres anys ja érem molts, doncs enguany encara més, perquè tenim una república per defensar».
Alguns dels busos que surten de Reus van directes a Barcelona. Són 49 dels 53 que arranquen a la capital del Baix Camp. Els altres quatre faran parada a altres pobles de la comarca abans d'enfilar cap a la ciutat comtal. Se sumaran als autocars organitzats per pobles com La Selva, Almoster, Castellvell, Mont-roig o Riudoms per posar només alguns exemples. Alguns d'ells exemplifiquen, afirmen des de l'ANC, l'augment de mobilització. En el cas de La Selva, no s'hi solien organitzar tants autobusos com els 8 que en surten enguany.
Entre l'eufòria i la calma
«Primer semblava que la gent estava desmotivada», admet Esteve Rodríguez, «però el fet de tenir presos i les campanyes en contra i la pressió que ha fet l'Estat espanyol a l'àmbit repressiu, crec que ajudarà a fer que hi hagi més mobilització». L'eufòria, de fet, es palpa a diferents nivells dins els busos que surten des de Reus. N'hi ha de més tranquils i calmats, mentre que els que ocupen la gent més jove, tenen més ambient des que se surt de Reus.
El mateix es percep dins la majoria de busos o, fins i tot, a les cues per pujar-hi. Enguany, a l'avinguda de Riudoms, no s'han vist enarborar tantes estelades com anys enrera, i el debat sobre si enguany es reivindica la independència o la llibertat dels presos existeix, tot i que alguns tenen clar que són dues coses que van juntes. Amb tot, el color de la samarreta que ha editat aquest 2018 l'ANC ha impregnat la zona del Parc dels Capellans.
Hi ha qui es pren el dia com una jornada familiar, és el cas de Manuel Olmos i la seva filla Laura. Manuel explica que «anem a Barcelona per demanar la llibertat dels presos polítics i de la independència de Catalunya, o almenys poder votar, el que volem és decidir». Passen els anys però ells no defalleixen el dia 11 de Setembre, «hem d'insistir», sentencia. Els acompanyen tretze persones més, «hi anem tota la família, tots els cosins, germans, tots», explica la Laura.