De quina manera dibuixen les figures humanes els psicòpates?

Examinem els resultats d’aquest test tan senzill en els individus que pateixen un trastorn antisocial

Els dibuixos poden indicar-nos moltes coses sobre la personalitat dels seus autors
Els psicòpates tenen tendència a dibuixar les figures humanes d'una determinada manera | Psicología y Mente

Per tal de fer diagnosis a nivell psicològic, molts psicoterapeutes clínics fan servir tests projectius perquè, quan parlem o dibuixem, estem projectant —encara que no ens n’adonem— diversos aspectes de la nostra pròpia personalitat, les aspiracions que tenim i també els conflictes que vivim.

Es tracta de tests amb una base psicoanalítica perquè, tal com molts deveu saber, en Sigmund Freud —gran mestre de la psicoanàlisi— va dur a terme les primeres exploracions de la història al voltant de l’inconscient i de la seva rellevància per al nostre dia a dia.

Com dibuixen les figures humanes els individus psicòpates?

L’experiència a nivell clínic ha desvelat que el fet de dibuixar figures humanes transmet la personalitat de la persona que les dibuixa. De fet, el test de Machover se situa sobre la base teòrica dels esquemes corporals que es poden veure a cada dibuix.

Avui parlarem sobre aquest test, que és una de les proves projectives més esteses, acceptades i utilitzades per tota la comunitat de psicoanalistes. A banda, també explorarem totes aquelles característiques a nivell gràfic que poden delatar alguna mena de psicopatia.

Trets generals sobre el dibuix

Hi ha tres aspectes molt rellevants quan es tracta d’analitzar un dibuix i abans de mirar de treure conclusions sobre els trets que es projecten a la figura humana: la posició, la dimensió i l’espai.

A la majoria de dibuixos dels psicòpates es veuen traços de mides molt importants, que solen ser fruit d’una personalitat amb un ego molt exaltat. En el cas que el dibuix aparegui al bell mig del full, podrem dir que a la persona li cal controlar l’entorn. Si la imatge està situada a la banda dreta, en canvi, pot indicar alguna mena de conflicte relacionat amb l’antisocialitat i l’autoritat. 

Juntament amb aquesta necessitat de tenir les coses controlades també trobem una dependència amb l’entorn si el seu dibuix conté algun objecte accessori que no formi part de la figura humana. Als dibuixos dels psicòpates també solen predominar les punxes i els angles, a banda dels traços intensos i remarcats. Igualment, és freqüent que elaborin primer una figura del seu mateix sexe i, de manera general, dibuixen el cap en últim lloc.

Cap

Igual que hem indicat fa un moment, els individus amb una personalitat psicopàtica tenen tendència a dibuixar en darrer lloc el cap, que sovint té unes proporcions molt més grans que la resta de parts del cos, cosa que transmet megalomania, egocentrisme i una sobrevaloració de la capacitat intel·lectual que tenen.

A més a més, el fet de dibuixar un cap molt marcat transmet una necessitat de dominació, i el fet de dibuixar-lo amb una forma allargada denota agressivitat. En el cas que el cap no tingui un contorn ben definit, pot ser que hi hagi algun problema relacionat amb la connexió que es té amb la realitat.

Igualment, les celles molt gruixudes o que miren cap a l’interior i les línies d’expressió que podrien dibuixar-se sobre el front ens indiquen que hi ha una agressivitat latent. A banda, el fet d’emfatitzar la forma dels ulls ens alerta sobre possibles tendències paranoides i, per altra banda, les mirades amenaçadores o penetrants accentuades revelen una hostilitat latent

Sovint, a més, en els dibuixos fets per persones psicòpates les fosses nasals estan particularment remarcades, i això es veu com una prova d’agressivitat. El fet que la boca tingui un èmfasi concret sovint és símbol de la presència d’una agressivitat verbal i una tendència important cap a la irritabilitat

En el cas que la figura humana ensenyi la llengua, això vol dir que en el subjecte hi ha una oralitat primitiva. A nivell de l’agressivitat oral, alguns dels signes més evidents són els trets punxeguts o angulosos, la boca dibuixada com una línia ben gruixuda i entretallada i, finalment, el fet que es dibuixin les dents —especialment els ullals o les que apareixen ben esmolades.

El coll prim i allargat mostra problemes de la persona a l’hora de gestionar els propis impulsos i, si no se’n dibuixa, això vol dir que l’individu queda a la seva mercè.

  • També et pot interessar: Les millors 20 pel·lícules relacionades amb la psicologia i els trastorns mentals
Els dibuixos poden indicar-nos moltes coses sobre la personalitat dels seus autors
Els dibuixos poden indicar-nos moltes coses sobre la personalitat dels seus autors | VallsDiari.cat

 

Tronc

Un altre tret ben freqüent i particular dels dibuixos dels individus psicopàtics particularment agressius i que han participat en agressions físiques contra altres persones és el fet de dibuixar el pit remarcat, que denota narcisisme i si, a més, es representa descobert, s’hi afegeix prepotència i hostilitat. Quan les característiques musculoses es dibuixen accentuades, el subjecte té tendència a ser agressiu. 

Pel que fa als braços, si la musculatura es recalca molt ens demostra que hi ha agressivitat i la voluntat de tenir poder a nivell físic. Els braços en forma de «gerra» mostren un individu prepotent que té tendències anàrquiques, i els braços més llargs denoten una ambició a nivell material. Les mans anguloses connoten antisocialitat, perquè són una part de l’organisme que es vincula amb els lligams i contactes socials.

A banda, el tret estaria reforçat si els dits de la figura humana del dibuix acaben en punta o tenen forma de grapa. Finalment, si les mans es dibuixen en forma de punys, ens transmeten que hi ha una agressivitat ben forta i reprimida en aquests individus.

Part inferior de l’organisme

En el cas de dibuixar unes cames molt preponderants, això denota agressivitat. El mateix passa quan les cames es dibuixen en moviment o com si haguessin de donar una puntada de peu. Dibuixar peus descalços és un símbol d’agressivitat primitiva, sobretot quan se’ls veuen les ungles

En el cas de dibuixar l’àrea genital, normalment això indica que la persona és exhibicionista i/o que té una gran dificultat per controlar els impulsos sexuals. Si el dibuix de l’àrea genital es remarca amb algun element —com ara un tancament minuciós o retocs excessius—, hi pot haver algun trastorn sexual.

  • Article relacionat: Els 10 trets que et permetran detectar els psicòpates

Consideracions diverses

Cal recalcar que sempre se li ha de requerir al subjecte en qüestió que expliqui la història relacionada amb el dibuix: la seva història serà un complement per al mètode projectiu i ens permetrà aclarir diverses inquietuds relacionades amb el dibuix. 

Molts cops, la roba que porten les figures dibuixades i allò que fan ens poden proporcionar una gran quantitat d’informacions que sovint són particularment compensatòries. Els individus amb trets psicopàtics dibuixen, de manera força recurrent, gent vestida amb roba polida de negocis —molt habitual en els delinqüents de guant blanc— o amb roba d’arts marcials —sobretot quan la persona té tendència a cometre alguns delictes relacionats amb el contacte físic.

Per acabar, volem remarcar que aquest test projectiu s’hauria de complementar amb d’altres que ajudin a poder aprofundir en l’inconscient de la persona en qüestió. 

  • Traducció de: Rasgos psicopáticos en el test de la figura humana

Referències bibliogràfiques:

  • Portuondo, J. A., La figura humana. Test proyectivo de Karen Machover. Editorial Biblioteca Nueva.

Comentaris

envia el comentari