Hi ha una sèrie de monedes que sempre portem al nostre moneder i que ara podrien tenir els dies comptats. Sí, perquè la Comissió Europea contempla la retirada de la seva circulació per diferents motius.
Resulta evident que cada cop es facin servir menys els bitllets i les monedes per fer els abonaments. Tant les targetes de crèdit com els pagaments a través de les eines digitals s'han anat imposant en els darrers temps. I això fa que cada cop recorrem menys a l'efectiu per a les operacions del dia a dia.
Així doncs, ja es troba sobre la taula la possibilitat de suprimir les peces de menys valor. És a dir, que les monedes d'un i dos cèntims deixin de ser vàlides, recull El Periódico de Aragón.
Les autoritats europees consideren que els beneficis que proporcionen no s'ajusten realment als costos que tenen. I és que tant la seva producció com la seva emissió suposa massa desemborsament per a tot allò que genera. Per tant, l'opció d'eliminar-les suposaria, en principi, una mesura d'estalvi.
Durant els darrers deu anys s'han encunyat més de 46.000 milions de monedes d'un i dos cèntims. Això representa un increment del 74%. A més, una de cada dues monedes que s'emeten a la Unió Europea pertanyen a aquests dos models.
Tot i això, la Comissió Europea comprova com el seu valor global amb prou feines arriba als 714 milions d'euros. Alhora, val a dir que es tracten d'unes peces que portem sempre amb nosaltres, encara que gairebé mai no en fem ús. Sobretot perquè optem per fer els abonaments amb monedes o bitllets més grans.
Analitzar l'impacte que tindria sobre l'economia
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, es mostra partidària a la seva retirada. No obstant això, els experts han d'avaluar les conseqüències que tindria la supressió d'aquestes peces més petites d'euro per al mercat. Sobretot en aquests instants, on la inflació està disparada.
D'altra banda, els ciutadans també donen suport a l'eliminació de les monedes d'un i dos cèntims. Almenys així es desprèn d'un sondeig d'Eurobaròmetre del 2021. El 70% dels europeus consultats hi estava a favor de la seva retirada.
Per a molts s'ha pogut convertir en tota una nosa en no donar-li el servei adequat. Però caldria analitzar si realment beneficiaria el consumidor, sobretot perquè la tendència dels preus seria arrodonir a l'alça, amb múltiples de 5.
El comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, va assegurar que «l'eliminació d'aquestes dues monedes és dins d'una gamma completa d'opcions». Adverteix que hi ha «lleis indicatives i propostes legislatives de la Unió Europea per suspendre les monedes». En aquest cas, s'introduirien «regles d'arrodoniment a nivells de tot Europa», va apuntar al Parlament Europeu.
Quatre opcions disponibles
No es descarta que a finals del 2023 les peces d'un i dos cèntims segueixin el mateix camí que els bitllets de 500 euros. El Banc Central Europeu va optar l'any 2019 per tallar-ne l'emissió davant el poc ús que se li donava per part dels ciutadans. Sí, ja que resultava molt complicat que es realitzessin compres o operacions comercials amb ells, utilitzant-se sobretot com a dipòsit de valor.
Així les coses, encara queda per veure com els organismes europeus actuen abans de final d'any. I és que han de decidir el destí que se'ls donarà a aquestes monedes d'escàs valor. Ara mateix es plantegen bàsicament quatre escenaris.
Hi ha la possibilitat que es mantingui la situació com fins ara, es retirin com més aviat millor o segueixin com fins ara, però disminuint costos. L'última opció implicaria suprimir-les de manera gradual durant un temps.