Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Persones passejant per Plaça Colón de Madrid durant la fase 0 de la desescalada el 5 de maig del 2020

Si has rebut una multa durant el confinament, podries rebre una grata sorpresa

Les sancions podrien no tenir «cobertura legal»

Persones passejant per Plaça Colón de Madrid durant la fase 0 de la desescalada el 5 de maig del 2020
Diversos experts dubten que les sancions imposades siguin completament constitucionals | Cedida

El govern espanyol tindrà dificultats per cobrar les multes que s'hagin interposat durant l'estat d'alarma per saltar-se el confinament. Segons el mitjà 'ABC', les multes «no tenen cobertura legal» en el decret llei del govern i tampoc estan emparades per la jurisprudència del Tribunal Suprem ni pel Constitucional.

Mesures com les reunions o manifestacions no concorden amb els drets de la població, tot i la situació excepcional, com acredita l'article 55 de la Constitució, segons assenyalen els experts. En aquest sentit, l'article 25.1 de la Constitució dicta que «ningú pot ser condemnat o sancionat per accions o omissions que en el moment de produir-se no constitueixin delicte, falta o infracció administrativa, segons la legislació vigent en aquell moment». D'acord amb el que recull el mitjà citat, les sancions que s'han imposat per no respectar l'estat d'alarma no estarien recollides en cap règim sancionador.

Les multes no tindrien cobertura legal

Les sancions de l'Executiu es basen en la Llei de Seguretat Ciutadana. Segons l'article 36.6 de la Carta Magna «la desobediència o la resistència a l'autoritat o als seus agents en l'exercici de les seves funcions, quan no siguin constitutives de delicte, així com la negativa a identificar-se a requeriment de l'autoritat o dels seus agents o l'al·legació de dades falses o inexactes en els processos d'identificació».

És a dir, que si no es desobeeix l'agent de l'autoritat, no pot haver-hi una sanció i per tant les  multes  no tindrien cobertura legal. Un fet que canvia en cas que el ciutadà decideixi encarar-se o presentar resistència a l'agent perquè llavors sí que s'estaria parlant de desobediència. Tot això es tradueix en el fet que un gran nombre de propostes de sancions no podran convertir-se en sancions fermes i en cas que ho facin, podran ser recorregudes, segons assenyalen els experts a l''ABC'.

Vicente Garrido, catedràtic de Dret Constitucional, ha advertit que les sancions i infraccions interposades a ciutadans han d'estar establertes clarament en la llei però en aquest cas «no hi ha un règim sancionador». És per això que diversos jutges han explicat que poden existir qüestions d'inconstitucionalitat sobre aquest règim sancionador. Per la seva part, José Manuel Vera, catedràtic, ha qualificat de desproporcionades i arbitràries les sancions.