La dimissió de l'aleshores president del partit Lliures, Antoni Fernández Teixidó, va obrir les portes a una crisi que, mesos després, encara cueja a l'interior de la formació catalanista. Teixidó va renunciar a la presidència a les portes de la campanya de les eleccions municipals del passat mes de maig.
[predef]catalunya-diari-81[/predef]
L'històric convergent va acusar, segons ha fet públic el corrent crític en un document al qual ha tingut accés CatalunyaDiari, a Manuel Valls «de no haver complert els pactes». Ara bé, segons el corrent Esperit del 2 de Juliol, nom dels crítics amb l'oficialisme, «es tractava de pactes que ningú coneixia, ni els membres de l'executiva. Amb el temps ens hem assabentat que qui no vam complir, vam ser nosaltres».
Lliures té convocada una assemblea per aquest 4 d'octubre amb la finalitat de completar la comissió de garanties del partit que és l'ens que pilotarà la formació fins a la celebració d'un congrés extraordinari. El corrent crític volia afegir «quatre punts a l'ordre del dia de l'assemblea i Teixidó, en assabentar-se d'aquest moviment, es va emprenyar amb Porqueras qui, com a secretari d'organització, havia de presidir l'assemblea. Han tingut una discussió molt forta i Porqueras ha presentat la dimissió».
Teixidó, darrere dels passos d'Espadaler
Segons fonts del corrent crític de Lliures, la idea del dimitit president de la formació és «fer passos cap al PSC, com ha fet Ramon Espadaler, i altres cap a les restes del PDeCAT». Els membres de l'Esperit del 2 de juliol tenen molt clar que «si guanyem el congrés, que es podria dur a terme pels volts del mes de febrer de l'any vinent, anirem cap a la plataforma que estan muntant Eva Parera i Manuel Valls. Ara bé, si no el guanyem, més de 100 militants abandonaríem Lliures i marxaríem cap a la plataforma de Valls».
Aquest corrent té molt clar que «no anirem en cap projecte que el lideri gent pendent de processos judicials; ni tampoc que proposin la secessió i mesures no contemplades ni a l'Estatut ni a la Constitució. Tampoc amb formacions que, fins avui, han optat per aquest camí: Convergents, PDeCAT...No tenen cap futur i han dividit la societat catalana. Lliures pot ser un element cabdal en la solució del desgavell polític a Catalunya provocat per l'aventura del procés».