Des de fa temps, l'Agència Tributària ha posat el focus en les operacions que es duen a terme amb diners en metàl·lic. Entre altres coses, això ha obligat a limitar els pagaments en efectiu. Però també afecta les quantitats que puguem portar amb nosaltres pel carrer i que serien interceptades per la policia.
Avui dia, les targetes de crèdit i els mitjans digitals de pagament s'han convertit en les opcions més utilitzades pels usuaris. Però les monedes i els bitllets continuen tenint molta presència a les nostres vides, sobretot per a petites transaccions. També són més segures que els mètodes electrònics, sobretot per a la gent gran, que es mostra més desconfiada.
Els diners en metàl·lic són més complicats de rastrejar, però Hisenda es va posar fil a l'agulla per reduir el risc de blanqueig de capitals. Per això van introduir una sèrie de variacions en la legislació pel que fa a l'ocupació de diners en efectiu.
Van decidir que la quantitat màxima que es podia abonar en metàl·lic per fer qualsevol compra quedaria estipulada en els 1.000 euros. La mateixa quantia seria el límit fixat per a la retirada de diners als caixers automàtics. En cas que necessitéssim més de 3.000 euros, l'única opció que ens queda implicaria anar fins a la finestreta del banc.
De la mateixa manera, també hi ha un topall per a la quantitat de diners que podem portar per la via pública. La Llei 10/2010 determina que el màxim en efectiu que es permet portar a la butxaca són 100.000 euros, indica La Información. Però cal aclarir que això no vol dir que no sigui possible disposar de més diners.
Què necessito per portar 100.000 euros en metàl·lic pel carrer
Quan algú circuli pel carrer amb una quantitat en efectiu per sobre dels 100.000 euros, caldrà que porti un document. Es tracta d'una declaració signada on s'especifiqui l'origen i els motius pels quals els té.
A més, en aquest paper han d'estar inclosos també el portador i el propietari del metàl·lic, el remitent i el destinatari, així com l'import exacte. Es demanarà que expliqui la procedència, l'ús que es donarà als diners i el trajecte que es realitzarà fins a arribar a la seva destinació.
Aquest document es pot aconseguir amb força facilitat si l'operació es fa des d'una entitat bancària. Hi haurà la possibilitat de facilitar el justificant davant de la mateixa sucursal, però la situació varia quan el moviment s'efectuï a través d'un altre mitjà. L'altra opció disponible és que la presentació de la declaració es faci a les oficines d'Hisenda o al web.
Què passa si m'atura la policia amb els diners?
Encara que no resulti el més habitual, es pot donar la circumstància que circulem amb més de 100.000 euros i la policia ens aturi. Si això passa, haurem de donar explicacions sobre l'origen dels diners que portem, ja que, en cas contrari, podríem ficar-nos en un embolic.
El més correcte seria portar amb nosaltres el justificant esmentat. Però, si no el tinguéssim o estigués incomplet, podríem enfrontar-nos a una sanció que aniria des dels 600 euros. Podria assolir la meitat del valor del mitjà de pagament utilitzat.
Hi ha la possibilitat que els agents, a manera de prevenció, retinguin el metàl·lic fins que facin les comprovacions pertinents. Quan troben algú amb aquesta suma de diners, sempre hi ha la tendència a sospitar que pot tenir un origen il·lícit.
Per descartar aquesta creença, el que cal fer és portar aquesta acreditació. Aquest tipus d'accions no ens duran gaire temps i ens deslliuraran d'un mal tràngol.