Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un bitllet de 100 euros guardant-se dins d'una butxaca

Els diners que pots regalar aquestes festes sense que Hisenda et demani impostos

Hisenda avisa que és obligatori declarar els diners rebuts a partir de certa quantitat

En uns dies, arribarà Nadal amb els seus habituals regals entre amics, familiars i companys de feina. I sobre aquest tema, un dels regals més comuns i menys arriscats és donar diners.

Però compte, perquè encara que sembli un regal innocent, l'Agència Tributària està pendent d'aquesta mena de regals perquè vol acabar amb els diners negres. Així, Hisenda explica que cal declarar els diners rebuts per Nadal a partir d'una quantitat concreta.

La Puerta del Sol plena de gent per Nadal
Per Nadal és costum regalar diners entre els familiars | GTRES

El cas és que per a Hisenda, aquest tipus de regals són donacions, motiu pel qual estan incloses dins de l'Impost de Successions i Donacions. No obstant això, aquest canvia segons diversos factors, com la Comunitat Autònoma on estiguem, el parentiu existent o la quantitat rebuda.

Per això, hem de saber que hi ha fins a un mes per declarar aquesta quantitat i Hisenda compta amb quatre anys per declarar el pagament.

A partir de quina quantitat cal declarar?

La realitat és que hauríem de declarar qualsevol quantitat rebuda, per poc que sigui. Tot i això, cal ressenyar que l'Administració no va darrere d'aquests moviments. Encara que sí que està pendent és dels ingressos que sobrepassen els 3.000 euros o es duen a terme amb bitllets de 500 euros.

Façana de l'Agència Tributària
Hisenda defineix a partir de quina quantitat s'han de declarar els diners d'un regal | Catalunya Diari

Aquesta quantitat concreta és perquè els bancs han d'avisar a Hisenda sobre qui rep l'ingrés a partir d'aquesta xifra i el seu import. Si no es produeix cap dels dos casos, Hisenda no hi entra en tractar-se de quantitats insignificants.

Multes en cas de no declarar els diners rebuts

Hem d'anar amb compte amb aquest tipus de normes, que si no complim ens poden portar una bona multa. En cas de donar-se alguna de les dues opcions, Hisenda pot multar aquells que no hagin declarat els diners percebuts per Nadal.

Primer pla de monedes i bitllets
Hisenda us multarà si no declareu una quantitat concreta de diners que us han regalat| Pixabay (Steve Buissinne)

Aquest fet es qualifica d'infracció lleu, i caldrà pagar el 50% de la quantitat que no s'hagi pagat. A més, caldria afegir-hi els interessos per demora en relació al temps que passa des que es va ingressar fins que s'ha pagat a Hisenda.

Quants diners es queda Hisenda si em toca la Grossa de Nadal?

Una altra de les preguntes que es fan tots els que juguen el Sorteig de Nadal del 22 de desembre és quants diners es queden Hisenda en aquests premis. El 2021 segueix la mateixa norma que l'any passat, per la qual cosa els guanyadors d'un premi inferior a 40.000 euros estaran lliures de pagar impostos a Hisenda.

A partir d'aquesta xifra, els premiats hauran de pagar un 20% del premi guanyat a l'Agència Tributària. Aquí veiem tres exemples clars de quant serà el pagament a Hisenda en cas de ser agraciats amb el primer, segon i tercer premi.

Persones celebrant que han guanyat la loteria
Els empleats de 'Doña Manolita' celebrant el premi de la Grossa de Nadal del 2020 | GTRES

Per desè premiat de la Grossa amb 400.000 euros, estan exempts d'impostos els primers 40.000 euros. Dels 360.000 euros restants, és obligatori tributar a Hisenda el 20%. Per això, 72.000 euros aniran a l'Agència Tributària i 328.000 per al guanyador del premi.

Respecte al segon premi, de 125.000 euros, es pagaran impostos al voltant dels 85.000 euros (una vegada restats els 40.000 exempts). Així, Hisenda es quedarà amb 17.000 euros del total i el guanyador guanyarà 108.000 euros.

I ja per als guanyadors dels 50.000 euros del tercer premi, hauran de pagar a Hisenda 2.000 euros (el 20% de 10.000) i es quedaran amb 48.000 euros.