L’emergència sanitària provocada pel virus SARS-CoV-2, que ha desencadenat la malaltia infecciosa coneguda com Covid-19, ha comportat que temes com la qualitat de l’aire, la qualitat de les aigües dels rius, rieres i torrents, el fet de poder contemplar un bon paisatge, passejar per un espai verd biodivers, gaudir d’un bon got de vi, assaborir una fruita, contemplar el cel..., siguin elements que tothom veu que ens ajuden a poder tenir una bona salut pública.
De la mà de la Covid-19, la societat ha entens la importància que te el medi ambient i el paper clau que juga en el seu benestar.
Estem en temps de canvis, de grans canvis, socials, ambientals i econòmics i des de la Diputació de Tarragona volem afrontar aquest nous reptes impulsant noves estratègies i noves politiques. Noves politiques per a nous temps.
En temps en què l’emergència social i ecològica, ja no és una hipòtesi, la Diputació de Tarragona treballa per transformar el territori, tot impulsant-lo cap a la transició ecològica. L’Agenda 2030 i els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) són els marcs de referència de les noves politiques que impulsarem per a donar suport al nom local, per això avancem cap a models sostenibles i socialment responsables tot donat un:
Nou impuls als Plans d’Acció per a l’energia sostenible i el clima, els PAESCs, documents que permeten fixar estratègies, i sobretot accions que permetin assolir els objectius de sostenibilitat establerts: que els pobles i ciutats redueixin les emissions de CO2 un 40% com a mínim, l’any 2030. En aquest sentit posarem en marxa una nova línia d’ajuts per poder desenvolupar les Oficines Locals de Transició Ecològica i Energètica
Nous impuls a la biodiversitat. Potenciarem el treball per posar en valor la gran riquesa en espais naturals que tenim a les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i el Baix Penedès. Una riquesa d’espais, de paisatges, d’ambients que cal ajudar a protegir i conservar. En aquesta línia de treball impulsarem un estudi sobre la connectivitat ecològica a tota la demarcació.
Nou impuls a la millora de la gestió de residus. Les restes de menjar, les restes orgàniques, son quasi be el 50% en pes dels residus que generem. Cal que deixin de ser residus i siguin considerats recursos. Per això apostem per l’estratègia residu zero i col·laborarem a posar en marxa una primera experiència pilot compostatge de proximitat per obtenir compost d’alta qualitat, com una estratègia sostenible de km 0 que contribueix a fixar la gent al territori.
Nou impuls a la governança del medi ambient. La nova governança del medi ambient porta a que tinguem que treballar de manera transversal i de manera cooperativa amb totes les administracions i cal també obrir les portes a treballar, colze a colze, amb les entitats i associacions de caire ambiental, naturalista i ecologista. En aquest sentit donarem continuïtat a la taula de treball amb les entitats del tercer sector ambiental, que ja varem iniciar, i que va servir per posar les bases per a poder tenir un punt de trobada per definir de manera conjunta les accions a fer.
Estem davant de nous reptes, i per això entenem, des de la Diputació de Tarragona, que hem d’establir noves estratègies i noves polítiques per a fer front al moment que estem vivint.
Eva Mata Sendra és diputada delegada de Medi Ambient i Salut Pública de la Diputació de Tarragona.
|