Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha presentat el nou PAM fins al 2023

La Diputació promet 85 MEUR als municipis de Tarragona i presenta «el PAM més alt de la història»

La gran majoria del pressupost en destinarà a inversions | Seran els ajuntaments qui les proposin

Diputació
La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha presentat el nou PAM fins al 2023 | Toni Cabanillas

«El Pla d'Acció Municipal (PAM) més elevat de la història», en paraules de la presidenta de la Diputació de Tarragona, la republicana Noemí Llauradó. L'ens supramunicipal ha presentat aquest dilluns els detalls del nou PAM 2020-2023, un pla que ha definit com «el principal instrument econòmic per cooperar amb els 184 municipis de Tarragona» i que finançarà inversions i serveis sol·licitats pels propis ajuntaments locals.

[predef]tarragona-digital-84[/predef] 

De fet, és la primera vegada que el PAM de la Diputació es basa en una planificació a quatre anys vista, en lloc de fer-ho anualment com fins ara.  «Entenem que aquesta estratègia dotarà de molta més autonomia als ens locals que es beneficiaran del nou PAM», ha detallat la diputada responsable dels comptes, Marta Blanch. El pressupost total a disposició dels ajuntaments serà de 85 milions d'euros, cinc més que l'anterior convocatòria.

El gruix dels recursos del PAM es destinarà a inversions a escollir per cada municipi

Seran els propis consistoris els qui, durant l'any 2020, hauran de presentar «una carta als Reis» de no més de dotze possibles actuacions que s'han d'emmarcar en els conceptes d'inversions, despeses corrents, secretaris i interventors o sanejament de finances municipals. A cadascú li correspondrà una suma de diners a calcular a través de la superfície del poble o l'existència de nuclis agregats, essencialment. «A major grandària, major inversió», resol la fórmula.

diputacio-tarragona-seu
Seu de la Diputació de Tarragona, al Passeig de Sant Antoni | Cedida

El diputat Enric Adell ha detallat, però, que el gruix del pressupost es destinarà a inversions que, amb fons propis, els ajuntaments tarragonins molt difícilment podrien assumir. «En els casos de les localitats de més de 20.000 habitants, un 75% dels recursos s'hauran de destinar a inversions», ha confirmat. «I en els casos de menys de 20.000 habitants, les inversions correspondran a un mínim d'un 50%», ha afegit. Les bases del nou PAM tarragoní s'han aprovat per unanimitat i s'hauran de ratificar al plenari d'aquest divendres.

El PAM com a eina d'actuació per «frenar la desertització»

Blanch ha subratllat que els dos grans reptes que preocupen la Diputació a dia d'avui són «el despoblament rural i l'envelliment de la població»,  i s'ha emplaçat a evitar una estructura futura de «megaciutats i desaparicions» com a radiografia de la demarcació a uns anys vista. «Sabem que el PAM no és una solució integral ni definitiva», ha matisat la diputada, si bé espera que pugui ajudar significativament a revertir la tendència amb accions pràctiques escollides pels municipis més vulnerables.

Llauradó ha recordat que «si podem oferir el PAM més alt de la història és perquè aquest 2020 esperem assolir per fi una Diputació amb deute zero», i ha establert «la sensibilitat» com a principal fil conductor per relacionar Diputació amb ajuntaments. El PAM anterior va servir per finançar més de 1.200 petites actuacions, la majoria dels quals en vies públiques, equipaments socials i culturals o instal·lacions esportives.

També et pot interessar