Imatge sòlida i ferma als passadissos de la Diputació de Tarragona. La institució supramunicipal ha comparegut aquest dilluns a la tarda, representada per la presidenta i pels portaveus de tots els grups polítics amb representació, per anunciar l'acord unànime del 'Pla de Xoc Covid-19' amb què s'injectaran fins a 8 milions d'euros a les arques dels ajuntaments tarragonins per pal·liar els efectes de la pandèmia.
El pla de xoc, que a més dels 8 MEUR per al món local també destinarà altres 2 MEUR a la promoció turística i a les entitats socials, vol blindar la salut pública i les polítiques actives d'ocupació de forma prioritària a les comarques de Tarragona. Tots els grups han participat en la seva elaboració i s'espera l'aprovació definitiva en la Junta de Govern d'aquest dimarts, 28 de juliol, per tal que les convocatòries de sol·licitud es puguin obrir en pocs dies. Els Ajuntaments podran tramitar-les fins al pròxim 15 de setembre.
Salut pública i plans d'ocupació, els dos grans eixos del pla de xoc contra la Covid-19
Del total de 8 milions a distribuir, la Diputació ha acordat que tres s'adrecin íntegrament a inversions i desperes en matèria de salut pública —compra d'EPIS, neteges, desinfeccions o vigilàncies de seguretat—, altres tres a impulsar plans d'ocupació i reactivació econòmica del comerç de proximitat, un milió a estimular el món de la cultura, mig milió a estimular activitats esportives i l'altre mig restant a amortir despeses educatives. Tot a mans del món local per ajudar-lo a finançar-ho.
La presidenta de la Diputació, la republicana Noemí Llauradó, ha fet una valoració molt positiva de l'acord «perquè calia actuar amb la màxima celeritat possible» en suport dels ajuntaments, als quals ha reconegut que «com a primera porta d'entrada per als ciutadans que són, necessiten liquiditat per fer front a aquesta responsabilitat» immediata. La voluntat de la institució és desbloquejar aquesta borsa econòmica com més aviat millor per tal que els ajuntaments la puguin començar a fer servir abans de finals d'any, tal com va avançar Llauradó en una entrevista recent a TarragonaDigital.
Tots els portaveus polítics acorden un document sòlid sense un bri de partidisme
El pla és especialment ambiciós en matèria de reactivació laboral, amb un programa específic adreçat a persones aturades i que vol abocar-se en els sectors més afectats per la paràlisi laboral. Les bases per adherir-se a la convocatòria prioritzen els col·lectius més maltractats —joves menors a 35 anys, veterans majors de 45 i l'ocupació femenina—, i els contractes hauran de ser d'una durada mínima de sis mesos. El 40% dels beneficiaris del programa de reinserció laboral, com a mínim, hauran de ser dones.
Llauradó ha reivindicat la voluntat de «ser molt útils i molt àgils per als ciutadans i els municipis» en època d'exigència, una màxima que han subratllat tots els portaveus polítics sense un bri de partidisme. Han reivindicat, en consens, la «política d'altura de la Diputació», la necessitat «d'escoltar i posar-nos d'acord» i han obert la porta a l'opció d'articular altres probables plans de xoc complementaris a murt, mitjà o llarg termini, tot recordant la vigència d'una pandèmia encara lluny de superar.