Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

La Diputació de Tarragona recull les experiències d'alpinistes de nivell al Cicle de Muntanya

Les conferències les impartiran esportistes d'elit que han coronat les muntanyes més altes del planeta

El Cicle de Muntanya 2020, organitzat per la Diputació de Tarragona en col·laboració amb Anima't, estrena una nova edició a l'Auditori Diputació el pròxim dia 20 de febrer. El cicle, pensat pels amants dels esports de muntanya, oferirà sis conferències fins al dia 26 de març sota el lema 'L'excel·lència en l'aventura'.

L'alpinisme d'aventura, l'esquí extrem o l'escalada en gel seran els protagonistes d'aquesta darrera edició, que comptarà amb la participació de destacats esportistes de muntanya amb renom internacional com el polonès Krzysztof Wielicki, que ha coronat els catorze vuitmils i ha rebut el premi Princesa d'Astúries dels Esports l'any 2018 i el Piolet d'Or el 2019. El Reconeixement Cicle de Muntanya es lliurarà, en aquesta edició, a l'escalador català Joan Cerdà. El premi serà lliurat per la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó.

Les conferències tindran lloc tots els dijous a les 19 h a l'Auditori Diputació (C. de Pere Martell 2, Tarragona).

Conferències del cicle

Oriol Baró serà l'encarregat d'impartir la primera conferència amb el nom 'Alpinisme d'aventura', que tindrà lloc el 20 de febrer a les set de la tarda. Baró és pirineista, alpinista, guia de muntanya i formador de guies, i ha assolit diverses vies de nivell als Andes, l'Himàlaia, als Alps, als Pirineus i a la Patagònia.

La segona conferència, que serà el 27 de febrer a la mateixa hora, serà per l'alpinista, escaladora, guia de muntanya, actriu, periodista i model publicitària, Fátima Gil. La conferència porta el nom de 'Patagònia fins a l'arrel. Torre Central del Paine'. És el mateix nom que el documental que Gil i el seu company Diego Hernández en què exposen el patiment que van haver de passar per coronar la Torre Central de les Torres del Paine, a la Patagònia xilena.

El 5 de març serà el torn de Krzysztof Wielicki amb la conferència 'La meva elecció'. El polonès és considerat com una de les figures més importants de la història dels 8.000 metres, les muntanyes més altes del planeta. Wielicki ha coronat els catorze vuitmils i ha estat pioner en tres formes d'alpinisme: hivernals, escalada llampec i ascensions solitàries. Entre altres reconeixements també ha rebut el premi Princesa d'Astúries dels Esports l'any 2018 juntament amb Reinhold Messner i el Piolet d'Or el 2019.

A la xarrada, Wielicki parlarà de la seva vida, reflectida per primera vegada al llibre autobiogràfic escrit per Piotr Drózdz, 'Mi elección'.

Rafa Vadillo, alpinista, explorador i instructor d'alpinisme i escalada català, oferirà la conferència 'Territoris inexplorats, gel i nòmades a l'Àrtic rus', el pròxim 12 de març a les set de la tarda. Vadillo, que ha escalat cascades d'arreu del món, explicarà la seva experiència a Plateau de Putorana, una zona de l'Artic rus declarat Patrimoni de la UNESCO, que segons la seva orografia feia intuir una bona zona per a fer escalada de cascades de gel.

El 19 de març a les 19 hores tindrà lloc la conferència 'Muntanyes de llibertat', a càrrec de l'alpinista, escalador i especialista en salt base, Carlos Suárez. L'esportista madrileny també ha viatjat pels cinc continents pujant muntanyes de 8.000 metres i fent salts base des de 6.000 metres, així com ascensions de vuitè grau sense corda. Suárez fa una reflexió sobre el risc que comporta superar-se un mateix en un medi salvatge tan natural com autèntic.

El sostre més gran del món

Per acabar, l'última conferència del cicle tindrà lloc el dijous 26 de març a les set de la tarda. Porta el nom de 'Valhalla. La conquesta del sostre més gran del món a la Xina', i va a càrrec de l'escalador català Edu Marín. Aquesta última conferència de cloenda enllaça, i dóna sentit a la conferència, amb l'estrena del documental de la gran aventura assolida per Edu Marín a Getu, a la província de Guizhou a la Xina.

El títol del documental és 'Trucant a les portes del Valhalla, a la Xina', i com es dedueix, explica com l'escalador català va assolir la conquesta del Valhalla, el sostre més gran del món. En el documental es podrà veure com Marín va recórrer la línia de catorze llargs Valhalla, una de les vies en paret més dures i complicades del planeta amb 390 metres de longitud. Edu Marín va haver d'invertir sis mesos en aconseguir la fita.