Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Sanitaris australians fan una prova PCR a una família en cotxe, a la ciutat d'Austràlia

L'OMS avisa que la pandèmia del coronavirus no serà l'última i fa una crida global

Segons el director general de la institució, tenim exemples ben clars a la nostra història
Sanitaris australians fan una prova PCR a una família en cotxe, a la ciutat d'Austràlia
L'OMS ha advertit que la pandèmia de Covid-19 no serà l'última | Europa Press

Pandèmia. Una paraula que fins fa aproximadament un any semblava cosa del passat o, si més no, de la ficció cinematogràfica. La realitat, però, és que ja s'ha convertit en part de la nostra realitat aquest 2020. L'expansió del SARS-CoV-2, el virus que produeix la Covid-19, per tot el món després d'originar-se a la Xina ha trastocat la vida de milions de persones.

I és que els últims mesos han estat marcats per aquesta malaltia, que ha afectat de manera en major o menor mesura tot el planeta. Mentre que en el seu lloc d'origen, a la Xina i especialment la ciutat de Wuhan, es torna a recuperar la normalitat, Europa, Estats Units o bona part de l'Amèrica Llatina segueixen sent colpejades per una segona onada que ha elevat les xifres mundials a més de 80 milions de contagis i més 1.700.000 morts.

Però una de les grans preguntes que deixa aquesta pandèmia és si aquesta serà l'última que viurà la nostra societat. En aquest sentit, des de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) han advertit que no sembla que hagi de ser així. Concretament, ha estat el director general de l'organització, Tedros Adhanom Ghebreyesus, qui ha llançat un missatge clar, en un vídeo publicat aquest diumenge. 

Tedros ha assenyalat que la pandèmia de l'actual coronavirus no serà l'última d'aquesta mena de crisi sanitària que haurà d'afrontar la humanitat. «La història ens diu que aquesta no serà l'última pandèmia. Les epidèmies són un fet en la vida», ha comentat en un clip compartit amb motiu del primer Dia Internacional de la Preparació davant Epidèmies.

L'OMS demana dotar els sistemes sanitaris de més recursos

El màxim dirigent de l'OMS ha insistit en la necessitat que els Estats facin una millor inversió en Salut Pública. Segons ell, és l'única manera en què la societat podria assegurar que les generacions futures heretin un món més segur, resilient i sostenible. En paraules similars ha parlat en les últimes hores, el secretari general de l'ONU, António Guterres. En el seu cas demanava «aprendre» de l'experiència del coronavirus, invertint en els sistemes de salut per «millorar» la resposta a «futures emergències».

En el seu missatge, Tedros Adhanom Ghebreyesus també ha indicat que l'actual pandèmia «ha capgirat el món», cosa difícil de creure fa tot just 12 mesos. A més, ha destacat que no només ha tingut conseqüències sanitàries, sinó que tindrà conseqüències de llarg abast en les societats i economies.

El que ha deixat clar és que feia temps que estava sobre la taula la possibilitat d'una pandèmia d'aquestes dimensions. «No és una sorpresa», ha confessat, recordant que la història ja havia donat exemples i que hi havia estudis que ho confirmaven, però que el problema és que el món no s'havia preparat per a un escenari com aquest.

«Hem d'aprendre totes les lliçons que la pandèmia ens està ensenyant» ha afegit sobre aquesta qüestió. Amb tot, ha insistit que l'aprenentatge no passa únicament per invertir en la sanitat. Cal anar més enllà i centrar-se a posar «un enfocament que englobi tot el govern i la societat», més enllà de les qüestions purament sanitàries.

Per al director general de l'OMS , la pandèmia ha ressaltat la «unió íntima entre la salut dels humans, els animals i el planeta». I és que qualsevol «esforç per millorar la salut humana» no serveix de res si no es té en compte l'«intercanvi crític entre humans i animals», a més de l'«existencial amenaça d'un canvi climàtic que faci la Terra menys habitable». En definitiva, cal estar molt atents en el futur a la possible aparició d'una nova amenaça.