El doctor César Carballo esclata: «El Govern ja ho ha decidit»

L'urgenciòleg, indignat amb Sanitat pel retard en la inoculació de la segona dosi d'AstraZeneca

Milers d'espanyols encara esperen que se'ls administri la segona dosi de la vacuna d'AstraZeneca. Es preveu que al llarg d'aquesta setmana la Comissió de Salut Pública finalment decideixi què farà amb els menors de 60 anys que van rebre la primera dosi de la farmacèutica i encara han de rebre la segona dosi per a estar completament immunitzats. Per a prendre aquesta decisió clau, el Govern va posar en marxa el projecte CombiVacs, impulsat per l'Instituto de Salud Carlos III, que té per objectiu comprovar l'eficàcia de combinar la vacuna d'AstraZeneca amb altres fàrmacs que ja estan aprovats a Espanya.

«La decisió ja està presa, posaran Pfizer»

Dissabte passat, a 'La Sexta Noche', l'elenc d'experts i professionals de la sanitat que habitualment opinen sobre l'actualitat de la pandèmia, van donar el seu parer sobre la possibilitat que el Govern aprovi inocular la segona dosi d'AstraZeneca. No va opinar així el doctor César Carballo, adjunt del servei d'urgències de l'Hospital Ramón i Cajal de Madrid, que considera que ja hi ha una resolució al problema: «La decisió ja està presa, posaran Pfizer». Si finalment passa el que preveu el doctor, Espanya no faria cas a la norma de l'Agència Europea del Medicament (EMA), que sí que ha aconsellat als països que inoculin als seus ciutadans la segona dosi d'AstraZeneca.

A més, Carballo va parlar molt emprenyat sobre la situació que s'està vivint amb aquesta segona i esperada dosi de la vacuna: «S'ha prolongat setze setmanes perquè surtin els resultats de l'assaig clínic, quan se sap que el que diu la fitxa tècnica és que la segona dosi s'ha d'inocular de quatre a dotze setmanes després de la primera», va explicar. Per si fos poc, l'urgenciòleg va posar en dubte si aquests estudis que s'han fet a Espanya són totalment segurs: «En l'assaig dels britànics han combinat AstraZeneca amb AstraZeneca, AstraZeneca amb Pfizer, Pfizer amb Pfizer i després Pfizer amb AstraZeneca a 100 pacients per grup. Prendrem decisions basant-nos en els resultats de 100 pacients?», es demanava indignat.

Carolina Darias assegura que prendrà «la decisió més encertada»

En la roda de premsa de dimecres passat després del Consell Interterritorial de Sistema Nacional de Salut (CISNS), la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha apuntat que la Comissió prendrà «la decisió més encertada segons els informes dels països que han aplicat la vacuna de Pfizer i els assaigs clínics que estan disponibles», tot i que no ha parlat sobre l'estudi de l'Instituto de Salud Carlos III (ISCIII). A més, el ministeri que dirigeix Darias va incidir que «la presa de decisions per a la priorització s'ha de basar fonamentalment en l'evidència científica i, per tant, no es pot basar només en el consentiment informat de l'individu i, menys encara, en una informació científica de seguretat de la qual encara no es disposa». D'altra banda, sobre la decisió d'altres països com Noruega de frenar la vacunació amb AstraZeneca, Darias ha exposat que «el que s'ha fet en el si del Consell és maximitzar els beneficis. Les vacunes són segures. Els contextos són diferents a cada país i s'han de prendre les decisions segons les necessitats», va explicar.

Un hospital de València comença a inocular la segona dosi d'AstraZeneca

Darias s'ha mostrat contrariada en saber que un hospital privat de València s'ha saltat l'estratègia de vacunació de Sanitat, ja que ha començat a inocular la segona dosi de la vacuna d'AstraZeneca a menors de 60 anys, portant la contrària al criteri del Govern i de la conselleria de sanitat valenciana. «Serà la Comunitat Valenciana la que haurà d'actuar al respecte. El que faci la consellera tindrà el màxim suport de la ministra. Rebuig màxim», ha assegurat Darias. Així mateix, altres regions com la Comunitat de Madrid van posar en coneixement dels ciutadans que, a partir d'aquesta setmana tenen intenció de vacunar més de 14.000 persones a les quals se'ls va inocular la primera dosi de la vacuna i segueixen a l'espera de la segona.


Comentaris

envia el comentari