Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu del doctor Arturo Huerta, de la Clínica Sagrada Família de Barcelona

Arturo Huerta, el doctor que va ingressar com a pacient a l'UCI que dirigeix

Aquest metge de la Clínica Sagrada Família va contagiar-se de la Covid-19 el passat mes de desembre i ara s'ha reincorporat a la feina

Imatge d'arxiu del doctor Arturo Huerta, de la Clínica Sagrada Família de Barcelona
El doctor Arturo Huerta va passar de metge a ingressar a l'UCI que dirigeix com a pacient. | CatalunyaDiari

La Covid-19 fa un any que causa estralls a casa nostra, deixant a Catalunya més de 550.000 contagiats i prop de 21.000 morts. El coronavirus ha atacat tots els col·lectius, però un dels més castigats ha estat el del personal sanitari que ha treballat a primera línia durant tota la pandèmia. És el cas de l'Arturo Huerta, cap de Pneumologia, UCI i Urgències de la Clínica Sagrada Família de Barcelona, que d'un dia per l'altre va passar de metge a pacient, amb un diagnòstic de pneumònia bilateral.

Huerta, de 44 anys, ha explicat a TV3 que no es podia creure el que veia a la radiografia i a les analítiques. «Em va caure el món a sobre, amb una analítica tocada i problemes renals i hepàtics», diu. Amb aquesta situació, i després de passar els primers dies de la malaltia a casa, el metge va acabar ingressat a l'UCI que ell mateix dirigeix. «Em vaig espantar. Tinc la meva mare a 9.000 quilòmetres i vaig pensar que no havíem fet moltes coses, que tenia coses a dir a molta gent».

En la seva entrevista al Telenotícies, Arturo Huerta explica que la malaltia de la Covid-19, quan va a pitjor, «és una moneda a l'aire. Un 50% amb tractament de xoc, millora, però només tens marge de 2/3 dies que si no millores acabes intubat». En el seu cas, a la moneda va sortir cara i més de dos mesos després de superar la malaltia s'ha reincorporat a la feina, tot i que encara no està del tot recuperat.

Els estralls físics i mentals de la Covid-19

Tot i que encara està en tractament mèdic, aquest metge de la Clínica Sagrada Família va decidir reincorporar-se a finals de febrer al seu lloc de treball perquè «veure pacients és la meva passió». Assegura que físicament «a poc a poc milloraré», però no ha volgut oblidar la salut mental, fent una crida a fer servir les eines de suport psicològic que existeixen. «Hem de visibilitzar-ho. Hem de parlar amb els professionals. No hem de tenir ni por ni vergonya», afirma. 

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

En un fil a la xarxa social Twitter, Huerta va explicar la seva experiència, assegurant que «aquest virus és seriós, entra quan no el veus i causa estralls físics». En aquest sentit, assegura que «voldria una cara a cara amb els 'negacionistes', no només des del punt de vista mèdic sinó com a expacient. Quina impotència que hi hagi tanta desídia per part de la gent. No n'aprendrem mai».

Sobre la seva experiència com a pacient, el metge explica que durant tres dies li van dir que no es mogués i que el dutxarien al llit. Huerta considera que «en aquesta situació, com a pacient, és necessari que et toquin, perquè estàs en un moment de vulnerabilitat i necessites que algú et transmeti 'estic amb tu, estic aquí'».