Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la travessia entre Salou i Mallorca del documental 'Mediterráeamente plástico'

Un documental posa llum sobre «el problema invisible» dels microplàstics al Mediterrani

'Mediterráneamente plástico' és la iniciativa de dos joves de Salou i Reus que van fer una travessia entre Salou i Mallorca per tal de conscienciar sobre la problemàtica dels residus als oceans

Imatge de la travessia entre Salou i Mallorca del documental 'Mediterráneamente plástico'.
L'aparell amb el qual recollien els microplàstics durant el trajecte entre Salou i Calvià. | Cedida

Una travessia entre Salou i Mallorca per tal de crear consciència sobre la contaminació del Mediterrani. Aquest és l'argument principal del curtmetratge documental 'Mediterráneamente plástico', dirigit per Joe Delahunty i produït per l'ONG Good Karma Projects, radicada a la Costa Daurada. El vídeo es va enregistrar el passat mes de setembre i ha passat per diversos festivals especialitzats. Ara, l'acaben de publicar a Youtube.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Good Karma Projects és una organització sense ànim de lucre que van fundar el reusenc Albert Font de Rubinat i el salouenc Jordi Oliva per tal de combatre els residus al mar. Units per la passió pel surf, aquests dos joves enginyers industrials impulsen diferents iniciatives que pretenen construir consciència al voltant dels problemes que pateix el nostre medi marí: «Volem crear un referent per la sostenibilitat a partir dels esports de taula. El nostre vehicle de comunicació és el surf».

La primera meta, fomentar la sostenibilitat dins de la comunitat surfista

L'organització té dos vessants. Per una banda,  treballen perquè el sector del surf esdevingui més sostenible amb la utilització de materials reciclables per a la fabricació de les taules. En l'actualitat la gran majoria de taules de surf es fabriquen amb derivats del petroli. Des de Good Karma intenten fomentar la fabricació de taules sostenibles i alhora conscienciar els amants d'aquest esport perquè apostin per materials biodegradables. 

Albert Font i Jordi Oliva, els joves fundadors de l'organització sense ànim de lucre Good Karma Projects de Salou.
El reusenc Albert Font de Rubinat i el salouenc Jordi Oliva són els fundadors de Gook Karma Projects. | Fabian Pons

D'altra banda,  l'ONG duu a terme una important tasca social i ambiental en el seu entorn. «Fem projectes educatius, amb visites a escoles per parlar sobre contaminació als mars i del canvi climàtic. També fem xerrades, assessorem competicions per fer activitats que fomentin la sostenibilitat i organitzem jornades de neteja a les platges», detallen. 

Dins d'aquest vessant social, l'entitat salouenca va impulsar la gravació del documental 'Mediterráneamente plástico'. El punt de partida de la seva aventura és el Club Nàutic de Salou. Coincidint amb la regata Rei en Jaume que se celebra cada mes de setembre entre Salou i el port de Calvià, tots dos van decidir embarcar-se en una aventura que servís per conscienciar sobre la contaminació del mar Mediterrani i, més concretament, dels microplàstics.

Imatge d'una de les accions de conscienciació amb infants i joves que duu a terme l'ONG Gook Karma Projects de Salou.
Imatge d'una de les accions de conscienciació amb infants i joves que duu a terme l'ONG. | Cedida

«Tothom parla de les illes de plàstic del Pacífic, però la gent no sap que el Mediterrani és un dels mars més contaminats del món»

«Se sent molt a parlar de les illes de plàstic del Pacífic, però la gent d’aquí no sap que el Mediterrani és un dels mars més contaminats del món», exposa en Jordi Oliva. Ja han portat el seu documental a diferents festivals especialitzats, com el Barcelona Surf Festival, i l'han projectat arreu de l'Estat i també a Berlín, Munich o Angresse (França). «Si nosaltres, de primera mà, ensenyem amb imatges com hem arreplegat aquests microplàstics al costat de casa, la gent pren més consciència», consideren.

Fa anys que tots dos participen en aquesta clàssica travessia amb més de 30 anys d'història que rememora el camí que fes Jaume I en la seva conquesta cap a Mallorca. «Enguany vam decidir tornar, però no per guanyar-la, sinó per visibilitzar aquest problema», diuen. En el vaixell, van pujar també la periodista especialitzada Inka Reichert, l'educador ambiental Josep López i l'enginyer Lluís Millet.

Viatjaven amb un aparell redissenyat per ells mateixos per tal de captar els microplàstics mentre es navega.  «Teníem sentiments contraposats. Per una banda, volíem trobar plàstics per documentar-ho, però alhora no volem veure la quantitat de porqueria que aboquem al mar», recorden.

Troben una concentració de 100.000 microplàstics per km2 en el trajecte de Salou a Mallorca

Durant el trajecte van recollir quatre mostres. En totes elles van sortir microesferes de plàstic, o pellets —com els que van aparèixer fa uns mesos a la platja de la Pineda—, a més d'altres residus d'origen plàstic. Els resultats de la investigació van ser demolidors; la concentració de microplàstics al Mediterrani arriba fins a les 100.000 unitats per kilòmetre quadrat.

Imatge del documental 'Mediterráneamente plástico'.
Alguns dels microplàstics que van recollir durant seva la travessia pel Mediterrani. | Cedida

«La contaminació del mar amb microplàstics és un problema invisible, però que ja està alertant a la comunitat científica i que pot tenir repercussió en els humans. Els peixos s'acaben menjant aquestes microfibres i el plàstic ja ha entrat en la cadena tròfica», manifesten els impulsors del documental.

Després d'enregistrar la seva travessia al Mediterrani, Good Karma Projects ha refermat el seu compromís amb el mar i el medi ambient. «Volem abordar el problema des del positivisme i des d'un esperit de cercar solucions. Intentem transmetre el nostre amor per l'entorn. Només així, apreciant el mar que compartim tots, se'n pot tenir cura».

Aquest mateix dissabte, 16 de novembre,  l'entitat salouenca ha preparat una neteja a l'Espai Natural dels Muntanyans de Torredembarra, de 10 a 14 hores.