Un documental elaborat per la productora penedesenca Incís Films analitza la història «d'amor i desamor» entre la societat catalana i els Mossos d'Esquadra. Sota el títol de 'Mossos: llums i ombres', el documental dirigit i produït pel penedesenc Guillem Carol aprofundeix en la història recent de la policia catalana, i s'estrenarà el pròxim dimarts 21 de gener al programa 'Sense Ficció' de TV3.
Al documental s'agafa com a referències, per una banda, els atemptats terroristes del 17 d'agost del 2017 i, per l'altra, els enfrontaments entre policia i ciutadans després de la sentència del Tribunal Suprem, sense oblidar el paper que van tenir els Mossos durant el referèndum de l'1 d'octubre. Els impulsors del treball destaquen els elogis que va rebre la policia catalana per la gestió dels atemptats de l'agost del 2017, en contraposició amb les crítiques rebudes després de les càrregues del passat octubre.
Repàs a la història dels Mossos des del 1983
El documental mostra imatges de la història dels Mossos procedents d'arxius de Televisió de Catalunya, i recull les opinions de diferents testimonis, com ara polítics, responsables del cos o experts en la matèria. Tot i que suposa una radiografia centrada en els últims anys, el punt de partida de la cinta es remunta al 1983, quan la Generalitat presidida per Jordi Pujol es va plantejar la possibilitat de tenir una policia pròpia al territori.
De forma cronològica, es repassa l'evolució del cos de Mossos fins al seu desplegament per tota Catalunya l'any 2008. Tampoc es passen per alt les actuacions fetes davant les grans manifestacions dels anys de les retallades, el cas Ester Quintana, o la prohibició de les bales de goma. Incís Films és una productora penedesenca impulsada per realitzador de Subirats Guillem Carol. Altres treballs que ha fet són 'L'ofici de viure' o 'Imaginar un país'.