L'expresident de la Generalitat i actual líder i eurodiputat de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, va rebre ahir un contundent atac dialèctic per part de la penedesenca Dolors Montserrat, exministra de Sanitat (2016-2018) i actualment diputada del PP al Parlament Europeu. Montserrat va respondre Puigdemont amb un to molt dur després que el líder de Junts prengués la paraula en la sessió parlamentària en què s'obria la presidència rotatòria semestral de la Unió Europea, que aquesta primera meitat de 2021 recau en Portugal.
«No vingui a explicar mentides, vostè és un fugat de la justícia»
Durant la seva breu intervenció, Carles Puigdemont va reclamar al primer ministre portuguès, António Costa, que treballi perquè «la pandèmia no faci que els drets humans i fonamentals desapareguin». En una línia similar es va expressar l'eurodiputat d'ERC, Jordi Solé, que va instar Costa a impulsar el diàleg entre Catalunya i Espanya. Les paraules dels independentistes, i en especial les de Puigdemont, no van agradar gens a la bancada del PP.
Please, Prime Minister @antoniocostapm, fight so that the pandemic does not make human rights and fundamental rights invisible. Can we beat the virus without freedom? #Covid19 maybe; but the cryptofascism virus, no https://t.co/CuciwTRsOa#JuntsxEU ?? https://t.co/eEsKxZJ5Bjpic.twitter.com/2lRPTaxdxI
— Carles Puigdemont (@KRLS) January 20, 2021
La resposta no es va fer esperar i Dolors Montserrat va prendre la paraula. «No vingui a explicar mentides, vostè és un fugat de la justícia, un enemic de la democràcia i de l'estat de dret», va etzibar qui va ser ministra de Sanitat del govern Rajoy. «Estic convençudíssima que la presidència portuguesa ve a defensar amb vehemència l'estat de dret i la democràcia», va reblar.
El ponent del PP per l'informe sobre euroordres de l'Eurocambra nega que l'hagi «polititzat» pel cas Puigdemont
En un altre ordre de coses, però encara a l'Europarlament, el ponent del PP per l'informe sobre euroordres de l'Eurocambra, Javier Zarzalejos, ha negat que l'hagi «polititzat» pel cas de Carles Puigdemont. «Qui ho ha polititzat són aquells que consideren l'episodi del 2017 com una expressió política legítima i no un delicte de sedició», ha afirmat aquest dijous, preguntat per les acusacions dels Verds/ALE i l'Esquerra Unitària en aquest sentit.
D'altra banda, Zarzalejos ha expressat la seva «absoluta disconformitat» amb la decisió de la justícia belga de denegar l'entrega de l'exconseller Lluís Puig a Espanya per risc de vulneració de drets fonamentals, així com el primer rebuig d'Alemanya a l'euroordre contra Puigdemont per rebel·lió. «Expresso el meu total desacord», ha dit Zarzalejos en una roda de premsa sobre l'informe de les euroordres. El Parlament Europeu va demanar dimecres que els crims «contra la integritat constitucional amb violència» permetin l'extradició ràpida. L'Eurocambra va aprovar per 444 vots a favor i 139 en contra l'informe no legislatiu sobre les euroordres que planteja canvis en el sistema d'extradició a la UE.