Aquest 2020 està sent un dels anys més insòlits en la vida de moltes persones, però a la meitat de la pandèmia encara hi ha històries que conviden a l'esperança. Una d'elles és la protagonitzada per la família Uke, al Regne Unit. Segons recull la BBC, tot va començar el passat mes de març, quan el coronavirus començava a fer estralls als països europeus i la primera onada de contagis desencadenava el posterior estat d'alarma i confinament a Espanya.
Mentrestant, al Regne Unit, una consultora de reumatologia de l'hospital de Birmingham anomenada Perpetual Uke començava a notar els primers símptomes del coronavirus. Pocs dies després, ingressava a la Unitat de Cures Intensives (UCI) en un centre hospitalari de la mateixa ciutat. Va ser el començament d'una llarga història que semblava abocada a la tragèdia.
El seu estat va empitjorar després del seu ingrés, de manera que els sanitaris van decidir connectar-la a un respirador mecànic i la van induir en coma per propiciar la seva recuperació. Després de les proves pertinents i el positiu de Covid-19, Uke va estar un total de 16 dies en coma. Un dels factors més importants a tenir en compte per a la seva recuperació és que estava embarassada.
«Eren tan petits, no semblaven éssers humans»
La qüestió és que els seus bessons van néixer amb prou feines 26 setmanes de gestació, quan la seva mare encara estava en coma. Va ser el 10 d'abril quan es va produir el part per cesària, un moment increïble que els metges van solucionar de la manera més eficient possible. «Quan em van mostrar les fotos, eren tan petits, no semblaven éssers humans, no podia creure que fossin meus», assegura aquesta mare, que ja tenia dos fills a càrrec seu.
Pel seu marit, Matthew Uke, va ser un moment «realment aterridor». Assegura al citat mitjà que cada dia resava perquè la seva dona no morís. «Som un equip i la idea que ella pogués no ser-hi va ser realment difícil d'acceptar», declara. En qualsevol cas, el part va anar de meravella i la mare va poder seguir amb el procés de recuperació després de recobrar la consciència.
De moment, els petits romanen a l'hospital, ja que tots dos van néixer amb menys d'un quilo de pes. «Mai hauria volgut que passessin per aquest difícil camí al començament de les seves vides. No van poder veure la seva mare durant dues setmanes, el que òbviament em va entristir molt. Però el més important és que les coses han sortit bé», declara la mare.
Neix a Espanya un dels primers nadons amb Covid-19
Encara que portem diversos mesos de pandèmia, els experts saben poc sobre els efectes del virus en embarassades i nadons. En qualsevol cas, els sanitaris realitzen un test a tots els nadons, i per a sorpresa dels professionals de l'Hospital Universitari Sant Jordi d'Osca, un d'ells va donar positiu.
Malgrat que els bebès que neixen amb coronavirus no solen presentar símptomes, ja que el virus actua diferent en edats prematures, el nadó va rebre les cures pertinents. Va ser un dels primers nadons amb Covid-19 arreu del món, després del primer cas detectat a París el passat mes de març. Després de realitzar alguns estudis, els pediatres van concloure que el virus va passar de la sang de la mare a través de la placenta.
Un altre cas semblant es va produir el passat 9 d'agost, quan un nadó de menys d'un any va ser hospitalitzat després de donar positiu en coronavirus. «Que ningú pensi que això afecta només als vells, pot afectar els adults, els nens, ia persones que tinguin una immunitat compromesa», va assegurar en aquell moment el conseller càntabre de Sanitat, Miguel Rodríguez.