ÚLTIMA HORA

🚨 Espanya suma més de 40.000 nous casos de Covid-19 i 492 morts per la malaltia

Una dona amb menopausa precoç té un fill gràcies als metges del Clínic

L'equip de ginecologia de l'hospital barceloní va aplicar una tècnica pionera que li va permetre tornar a ovular

Maria José Ortega ha sigut mare gràcies als doctors Josep Maria Calafell, Janisse Ferreri i Francesc Fàbregues
Maria José Ortega ha sigut mare gràcies als doctors Josep Maria Calafell, Janisse Ferreri i Francesc Fàbregues | Cedida

Ginecòlegs de l’Hospital Clínic de Barcelona han aconseguit una proesa mèdica. Un equip liderat pels doctors Francesc Fàbregues i Francesc Carmona han fet, gràcies a una tècnica pionera al món, que diverses dones amb menopausa precoç puguin ser mare. Concretament, han intervingut a 12 dones, el 60% de les quals ha tornat a ovular.

La tècnica utilitzada consisteix en una operació on s’actua en el còrtex ovàric, del qual se separa i es fragmenta una part. Aquesta, es torna a inserir a l’ovari contralateral de la pacient, aconseguint, que després de setmanes d’estimulació hormonal, torni a ovular. Després de ser fecundades in vitro, les afectades per aquesta malaltia, que pateixen l’1% de les dones abans d’arribar als 40 anys, poden quedar-se embarassades.

Una operació de només 30 minuts

Aquest tipus de tractament s’havia fet anterioritat i amb èxit en un hospital japonès. La novetat que ha introduït l’equip mèdic català és que ha reduït el nombre d’intervencions de dues a una. A l’Hospital Clínic, han aconseguit fer el procés de fragmentació del teixit ovàric en una sola laparoscòpia i sense haver d’utilitzar fàrmacs.

La laparoscòpia és una tècnica on s’utilitzen uns dispositius òptics, introduïts per una petita incisió a l’abdomen, que permet veure la cavitat pelviabdominal. El doctor Carmona confirmava com el seu equip ha inventat una tècnica molt més barata i àgil: «Nosaltres ho fem sense fàrmacs i en un sol temps, en una mateixa operació que dura poc més de 30 minuts».

Va ser l’última opció que li quedava a la Maria José

El mateix ginecòleg afirmava que aquest nou tipus d’operació, tot i que està en fase experimental, «obre portes d’esperança». Per comprovar-ho, només cal veure el cas de la Maria José Ortega, una dona de 33 anys que ha tingut el seu primer fill gràcies a l’equip ginecològic del Clínic de Barcelona.

Després d’un temps prenent les pastilles anticonceptives, la Maria José va intentar durant 3 anys ser mare. Un llarg període sense tenir la regla, es va sotmetre a proves que li van confirmar la mala notícia: «Llavors va ser quan va saltar la 'bomba'. Tenia menopausa precoç».

Tot i que alguns metges li van dir que «no havien vist res igual i que no em podria quedar embarassada», va optar per posar-se en mans del doctor Fàbregues i va poder tenir el seu desitjat primer fill.


Comentaris

envia el comentari