Una dona amb menopausa precoç té un fill gràcies als metges del Clínic

L'equip de ginecologia de l'hospital barceloní va aplicar una tècnica pionera que li va permetre tornar a ovular
Maria José Ortega ha sigut mare gràcies als doctors Josep Maria Calafell, Janisse Ferreri i Francesc Fàbregues
Maria José Ortega ha sigut mare gràcies als doctors Josep Maria Calafell, Janisse Ferreri i Francesc Fàbregues | Cedida

 

Ginecòlegs de l’Hospital Clínic de Barcelona han aconseguit una proesa mèdica. Un equip liderat pels doctors Francesc Fàbregues i Francesc Carmona han fet, gràcies a una tècnica pionera al món, que diverses dones amb menopausa precoç puguin ser mare. Concretament, han intervingut a 12 dones, el 60% de les quals ha tornat a ovular.

 

La tècnica utilitzada consisteix en una operació on s’actua en el còrtex ovàric, del qual se separa i es fragmenta una part. Aquesta, es torna a inserir a l’ovari contralateral de la pacient, aconseguint, que després de setmanes d’estimulació hormonal, torni a ovular. Després de ser fecundades in vitro, les afectades per aquesta malaltia, que pateixen l’1% de les dones abans d’arribar als 40 anys, poden quedar-se embarassades.

 

Una operació de només 30 minuts

Aquest tipus de tractament s’havia fet anterioritat i amb èxit en un hospital japonès. La novetat que ha introduït l’equip mèdic català és que ha reduït el nombre d’intervencions de dues a una. A l’Hospital Clínic, han aconseguit fer el procés de fragmentació del teixit ovàric en una sola laparoscòpia i sense haver d’utilitzar fàrmacs.

 

La laparoscòpia és una tècnica on s’utilitzen uns dispositius òptics, introduïts per una petita incisió a l’abdomen, que permet veure la cavitat pelviabdominal. El doctor Carmona confirmava com el seu equip ha inventat una tècnica molt més barata i àgil: «Nosaltres ho fem sense fàrmacs i en un sol temps, en una mateixa operació que dura poc més de 30 minuts».

 

Va ser l’última opció que li quedava a la Maria José

El mateix ginecòleg afirmava que aquest nou tipus d’operació, tot i que està en fase experimental, «obre portes d’esperança». Per comprovar-ho, només cal veure el cas de la Maria José Ortega, una dona de 33 anys que ha tingut el seu primer fill gràcies a l’equip ginecològic del Clínic de Barcelona.

 

Després d’un temps prenent les pastilles anticonceptives, la Maria José va intentar durant 3 anys ser mare. Un llarg període sense tenir la regla, es va sotmetre a proves que li van confirmar la mala notícia: «Llavors va ser quan va saltar la 'bomba'. Tenia menopausa precoç».

 

Tot i que alguns metges li van dir que «no havien vist res igual i que no em podria quedar embarassada», va optar per posar-se en mans del doctor Fàbregues i va poder tenir el seu desitjat primer fill.Comentaris

envia el comentari