Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Dones al ball de diables, reclam de la CUP a l'Arboç

Els cupaires demanaran a l’Ajuntament que s’adhereixi a un manifest a favor de la igualtat de gènere en la cultura popular

Ball de Diables de L'Arboç
Ball de Diables de l'Arboç | Cedida

 

El proper dilluns, 23 de juliol, el grup municipal de la CUP a l'Arboç demanarà al ple municipal l’adhesió de l’Ajuntament al manifest per a l’entrada de dones al ball de diables de l’Arboç i Sant Quintí de Mediona.

 

Durant aquest ple, els cupaires sol·licitaran al consistori que s’adhereixi al manifest i, per això, han difós una carta oberta al ball de diables del municipi, de manera que es generi consciència col·lectiva sobre les discriminacions per raó de gènere i dins el marc reivindicatiu i de lluita expressada durant la vaga feminista del passat 8 de març.

 

Discriminacions per raó de sexe en el folklore actual

Aquests tipus de discriminacions per sexe també apareixen en l'àmbit folklòric i cultural i, per aquest fet, l’Assemblea Feminista La Ruda, col·lectiu feminista del Penedès, va decidir emprendre aquesta iniciativa a favor de l'entrada de dones als balls de diables de l'Arboç i de Sant Quintí de Mediona.

 

La Ruda va escriure una carta oberta, enviada inicialment al ball de diables i posteriorment publicada a xarxes socials, on exigien la responsabilitat col·lectiva d’aquesta prohibició, ja que, expliquen, aquest fet tan sols contribueix a augmentar i reproduir la desigualtat i la violència envers les dones. «Per aquest motiu animem a totes les entitats folklòriques i culturals a manifestar el vostre rebuig a aquests balls centenaris adherint-vos a la nostra iniciativa per denunciar-ho públicament», expressaven.

 

Aposta pel progrés

El manifest ha estat escrit, així, amb l’objectiu de denunciar la discriminació per raó de gènere que pateixen les dones, en aquest cas a l’hora de participar en un ball de diables.

 

L’Assemblea Feminista La Ruda també vol aconseguir, amb aquest manifest, unir les entitats que aposten pel progrés i l’adaptació dels balls a l'època actual, ja que «no ens podem permetre ni un sol poble a tots els Països Catalans on hi hagi balls que no permetin l’entrada a algunes persones per raó de gènere, tradició, origen o intolerància a la diversitat de qualsevol tipus».