Un professional sanitari administrant una vacuna contra la Covid-19 amb un vial a la mà

Dues dones es disfressen d’ancianes per a rebre abans la vacuna de la Covid

Les culpables intentaven obtenir la segona dosi de la vacuna

La vacunació contra la Covid-19 s'ha convertit en el pas més decidit per a recuperar la normalitat, després d'un any de pandèmia que ha donat la volta a les nostres vides com mai. A nivell mundial cada país té la seva pròpia estratègia, i és que davant la previsible falta de dosi, sobretot al principi, els diferents governs han decidit centrar tots els esforços en els col·lectius més vulnerables de la societat: majors, malalts crítics, usuaris de residències, etc.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Es fan passar per ancianes per a rebre la vacuna abans

I és que la Covid ha aconseguit contagiar ja a un total de 110 milions de persones en tot el planeta, dels quals han acabat perdent la vida unes 2,5 milions. Una xifra esborronadora, conformada sobretot per aquestes persones vulnerables, que justifica l'interès especial per aconseguir la seva immunització. Ara bé, aquesta solidaritat sembla no arribar a algunes persones, que intenten de totes les maneres possibles saltar l'espera, i rebre una dosi de la vacuna encara que no sigui el seu torn. 

És el que ha ocorregut, segons recullen alguns mitjans locals, als Estats Units, concretament en el meridional estat de Florida, un dels més colpejats per la pandèmia. Recentment, les autoritats han descobert atònits que dues dones es feien passar, literalment, per ancianes, per a rebre la vacuna abans que la resta de les persones de la seva edat, ja que l'estat prioritza als majors de 65 anys.

Segons el departament de Salut de Florida (Florida Department of Health), es tracta d'Olga Monroy-Ramírez i Martha Vivian Monroy, de 44 i 34 anys respectivament, i que no encaixaven en els perfils que actualment es prioritzen en l'administració de la vacuna. Les dues no estaven disposades a esperar el moment en què els toqui vacunar-se, i van decidir acudir al centre de vacunació disfressades d'ancianes per a burlar l'estratègia de les autoritats. 

Les dones pretenien rebre la seva segona dosi

El sorprenent, no obstant això, és que el que intentaven aquesta vegada era rebre la segona dosi. Fa unes setmanes, les dues detingudes van aconseguir enganyar els sanitaris, i van rebre la primera dosi, per molt sorprenent que sembli. Les autoritats nord-americanes han explicat que les targetes de vacunació de les dues dones comptaven amb els seus noms reals, però la data de naixement no coincidia amb la real. Així i tot, en el centre on s'havien presentat van passar per alt aquest detall, i es va procedir a la seva vacunació. 

Desafortunadament, aquesta segona ocasió no han tingut tanta sort, ja que les autoritats les han caçat quan s'han presentat per a tancar el cicle de vacunació amb la segona dosi. Segons el doctor Raúl Prieto, les dues protagonistes es van presentar en el centre mèdic amb guants, capells i ulleres per a passar completament desapercebudes, i que cap persona pugui adonar-se que l'edat que deien tenir no es corresponia amb la realitat. 

Després d'analitzar amb atenció els seus permisos de conduir, els sanitaris es van adonar que estaven intentant enganyar-los. Una vegada enxampades, les dues van acabar en mans de la policia, i a més no van aconseguir rebre la seva segona dosi. L'incident, a més, ha provocat un augment de les mesures de seguretat i control en els centres de vacunació perquè no tornin a passar coses similars. 

Tot això en un moment en el qual la falta de dosi fa que sigui crucial la priorització dels col·lectius més vulnerables, ja que són els que més sofreixen les fuetades de la Covid-19, i en molts casos arriben fins i tot a perdre la vida. Pel que respecta a les dues dones, hauran d'esperar que arribi el seu torn per a rebre la segona dosi, encara que no és clar quant els falta.