Imatge d'una olivera de la DOP Siurana

La DOP Siurana preveu una producció de 6 milions de quilos d’olives per aquesta temporada

La campanya arrenca amb bones expectatives i preveu doblar la producció de l’any passat, que es va situar en poc més de 2,5 milions

La Denominació d’Origen Protegida (DOP) Siurana espera doblar la producció de l’any passat i superar els sis milions de quilos d’olives. La campanya de l’oli ha arrencat amb molt bones expectatives en comparació a l’any passat, que va ser una de les pitjors collites que es recorden amb poc més de 2,5 milions de quilos. En qualitat també es preveu un «gran any» amb un oli «molt equilibrat, aromàtic i afruitat».

«Estem molt contents perquè tindrem una producció elevada per sobre de la mitjana, que se situa normalment en 5 milions», ha indicat el president de la DOP Siurana, Antoni Galceran. L’acte de presentació de la campanya 2019-2020 ha tingut lloc en una finca amb oliveres recuperades i replantades d’altres indrets situada a La Selva del Camp. Galceran ha explicat que els terrenys «són un reflex de les hectàrees que hi ha en les diferents comarques de la denominació d’origen protegida». 

La DOP compta amb més de 3 milions d’oliveres repartides arreu de les set comarques del Camp de Tarragona, Baix Penedès i part de l’Ebre. Hi treballen prop de 5.000 pagesos que hi dediquen tot el seu esforç per produir aquest producte. Malgrat ser un any difícil marcat pels incendis i els aiguats, els responsables de la DOP han destacat la «perseverança del món pagès».

Amb prop de 9.000 hectàrees de conreu, és la que més produeix i comercialitza de les cinc que hi ha a Catalunya, i també és de les més productes a nivell estatal. Va ser la denominació creada a l'Estat, l'any 1977. En l'actualitat la DOP Siurana exporta, en quatre continents, un 15% de la seva producció

Imatge d'un tast d'oli de la DOP Siurana
Durant l'acte de presentació s'ha fet un tast doli a peu dret entre oliveres | Adrià Morte

«Un oli aromàtic, equilibrat i afruitat»

L’acte de presentació de la campanya de l’oli d'oliva verge extra DOP Siurana 2019-2020 ha servit per tastar el primer oli de raig. Per fer-ho, s’ha dut a terme un tast guiat per l’investigador Agustí Romero, qui ha estat premiat amb el guardó ‘Entenedor de l’any’. Segons Romero, l’oli d’enguany és «aromàtic, equilibrat entre el picant, l’amarg i el dolç, amb un cert aroma a herba tallada, tomàquet verd, carxofa i afruitat».

La padrina de la campanya 2019-2020 de la DOP Siurana, Agnès Busquets, durant la presentació de l'oli nou
La padrina de la campanya 2019-2020 de la DOP Siurana, Angès Busquets, durant la presentació de l'oli nou | Adrià Morte

Agnès Busquets, padrina de la campanya 2019-2020

La DOP Siurana ha escollit l’actriu Agnès Busquets com a padrina de la campanya 2019-2020. La tarragonina té arrels pageses al Baix Camp, concretament a Riudoms i Montbrió del Camp, i ha assegurat estar «molt il·lusionada». «No només jo sinó tota la meva família hem crescut i consumit sempre amb aquest oli. Vaig ser molt feliç quan a Barcelona vaig trobar una cooperativa on el venien», ha assegurat l'actriu catalana. Abans de Busquets, Núria Picas i Xavier Graset han estat els altres padrins de l'oli nou.

Agnès Busquets, com a padrina d’aquesta campanya, i el president de la DOP, Antoni Galceran, han fet una collita simbòlica de les primeres olives arbequines  abans de degustar, a peu dret i entre oliveres, l’oli nou amb diversos productes de qualitat i proximitat del territori. 

Imatge d'una olivera de la DOP Siurana
La DOP Siurana compta amb més de 3 milions d'oliveres repartides en set comarques diferents | Adrià Morte