Dues nenes amb motxilla escolar

Dos terços dels alumnes majors de dotze anys començaran el curs amb la pauta completa

Del més de milió i mig d'alumnes d'infantil, primària i l'ESO, s'espera que el 68% començi el curs vacunat | S'afegiran 1.200 treballadors més, molts d'ells docents

El curs escolar 2021-2022 tindrà més d'un milió i mig d'alumnes. En concret, 1.561.627, 2.173 menys que el curs passat. Del total, 1.317.099 formen part del règim general que començarà les classes el dilluns vinent. Per primera vegada, l'Educació Secundària Obligatòria (ESO) registra un descens, en concret uns 3.820 alumnes menys, amb un total de 333.311 alumnes. La tendència a la baixa a l'educació infantil també es manté, amb 6.151 alumnes menys, així com a primària, on n'hi haurà 9.579 menys.

Per etapes educatives, 263.323 alumnes cursaran educació infantil, dels quals 179.232 a l'escola pública, 60.226 a la concertada i 84.091 a la privada. Un total de 459.600 faran primària, 311.801 dels quals seran a l'ensenyament públic. D'altra banda, hi haurà 7.600 estudiants d'educació especial. Pel que fa a l'ESO, per primer cop baixa el nombre de matriculats, seran 333.311 alumnes, 217.441 dels quals a l'ensenyament públic.

Al batxillerat, hi haurà 98.035 alumnes i a la formació professional, a l'espera que finalitzi el procés, 134.480. D'aquests últims, i ara per ara, 64.492 s'han matriculat per fer un cicle de grau mitjà i 69.988 per fer-ne un de superior. A més, hi ha 7.200 alumnes que seguiran un programa de formació i inserció. Més enllà del règim general, les previsions d'Educació són que 47.900 alumnes facin ensenyaments a distància, que 61.100, gairebé cinc mil més que l'any passat, segueixin formació d'adults i que 64.932 cursin estudis del règim especial, dels quals 48.500 són estudiants de les escoles oficials d'idiomes.

Dos terços els alumnes entraran vacunats al curs escolar

Segons previsions de Salut, dos terços dels alumnes majors de dotze anys començaran el curs amb la pauta completa vacuna contra la Covid-19. La secretària de Salut Pública, la doctora Carmen Cabezas, ha indicat que en aquests moments al voltant d'un 68% dels alumnes majors de dotze anys han rebut la primera dosi, i que un 53% aproximadament tenen la pauta completa.

Salut preveu que la setmana que ve, quan arranca el curs escolar, tots aquests alumnes tindran la pauta completa. En la roda de premsa d'aquest dimecres, Salut ha insistit als joves a vacunar-se per encarar la reentrada i la tardor de la millor manera possible. 

Més de 1.200 treballadors més, gairebé 900 mestres i professors

Pel que fa a les plantilles, es mantenen els 8.200 reforços  extres que es van incorporar al sistema el curs passat per la pandèmia i s'incorporaran més de 1.200 treballadors més. D'aquests, 894 són mestres i professors, 112 personal d'atenció educativa, 143 treballadors d'administració i serveis, 98 d'educació inclusiva i 101 d'unitats d'acompanyament en el marc de l'educació emocional. En paral·lel, es posarà en marxa la figura del mentor digital, amb 272 professionals, en un pla pilot en 140 centres.


El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha recordat que el 2022 es convocaran 4.377 places més a concurs d'oposició, amb l'objectiu d'arribar a menys d'un 10% d'interinatge el 2024. Pel que fa al desplegament del pla digital, continuarà i a finals de l'any vinent tots els docents i alumnes a partir de cinqè en tindran. En acabar tot el procés, hi haurà 534.000 dispositius digitals repartits al sistema.


Un centenar de treballadors per a fer acompanyament emocional

Com ja es va avançar la setmana passada, també es posarà en marxa un pla de salut emocional, que inclourà qüestionaris per conèixer l'estat emocionals dels alumnes a partir de cinquè de primària i posarà en marxa espais de trobada als instituts. A més, també inclou un projecte d'escolta activa i una aplicació amb intel·ligència artificial que permetrà detectar a partir del primer trimestre aquelles paraules més utilitzades en aquests espais i tenir un acostament al seu estat.
 

Els alumnes de l'Escola Boix de Badalona, tancada, han aconseguit plaça a altres centres

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha valorat que tots els centres obriran les portes dilluns oferint la màxima presencialitat. D'altra banda, ha garantit que els alumnes de l'escola Boix de Badalona, que ha tancat les seves portes, han obtingut plaça en la seva zona educativa. La conselleria es va comprometre que si hi havia grups que volien anar en bloc a un centre, s'obriria l'oferta per permetre-ho. Tot i això, el conseller ha lamentat la situació «inacceptable».

El conseller també ha afirmat que està tot a punt per començar el segon curs en pandèmia «amb màxima prudència, màxima seguretat i màxima presencialitat». En aquest sentit, ha recordat que es mantenen el gruix de les mesures sanitàries, però amb certes modificacions, com el fet que l'alumnat amb la pauta completa no haurà de confinar-se en cas de positiu al grup estable.

El conseller alerta que hi seguirà havent casos

González-Cambray ha alertat que hi haurà casos positius de Covid-19, «perquè l'escola no deixa de ser un reflex de la comunitat», però ha assegurat que es treballa per poder aplicar els protocols sanitaris. Amb tot, ha aprofitat per fer una crida a la vacunació per aquells majors de dotze anys que encara no s'hagin vacunat.