Les 12 comunitats d'Espanya on ja circula la variant més contagiosa de coronavirus

Balears ha sigut la darrera en detectar els primers casos

La nova mutació que fa al coronavirus més infecciós està causant estralls en diversos països, un d'ells Espanya. De fet, els experts no descarten que estigui darrere del gran repunt de casos en aquesta tercera onada. Aquí, el ministeri Sanitat ha confirmat prop de cent casos que estan distribuïts en onze comunitats autònomes, un d'ells a Catalunya.

Segons les últimes dades ofertes pel director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, s'han detectat a Espanya un total de 88 casos de la variant britànica de coronavirus.

La comunitat on s'han detectat més casos és Madrid, amb 27, seguida d'Andalusia, amb 24. Al País Basc s'han detectat sis casos, cinc a la Comunitat Valenciana, tres a Navarra ia Castella-la Manxa, dos a Astúries , i un a Cantàbria, Catalunya, Múrcia i Galícia. No hi ha constància, per ara, a la resta de regions.

Les dades de Sanitat sumen catorze casos menys dels que va confirmar Fernando Simón, i tampoc inclou els 25 contagis de la nova soca detectats ahir a Balears. Per tant serien ja 12 les comunitats afectades. De fet, les dades tampoc quadren amb les xifres facilitades per les mateixes comunitats autònomes.

La Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid va confirmar ahir un total de 48 casos de la soca britànica. Fonts del departament asseguren que la comunitat ha experimentat un creixement sostingut des de l'aparició dels primers casos, el 29 de novembre. A més cal tenir en compte el centenar de casos que estan en estudi, i la conselleria treballa per fer tests massius en les zones bàsiques de salut més afectades de la regió.

A Andalusia, la Junta sospita que el 70% dels nous casos detectats pertanyen a la nova soca i relaciona l'evolució explosiva de contagis en la tercera onada amb la circulació d'aquest coronavirus més contagiós. Una opinió molt diferent de la que sosté Fernando Simón, que ahir va tornar a insistir que l'impacte de la nova variant és petit.

Últims casos a Balears

En les últimes hores, el govern de les Balears ha confirmat la localització de 25 casos de la variant britànica del coronavirus. Els casos han aparegut entre les desenes de mostres analitzades en els últims dies, 16 corresponents a Mallorca i altres 9 a l'illa d'Eivissa. Es tractava de casos sospitosos per haver estat recentment al Regne Unit.

Segons el Servei de Microbiologia de l'Hospital de Son Espases, menys d'un 5% dels casos analitzats durant aquests dies correspon a la nova variant. La Conselleria de Sanitat ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat.

Ja s'està produint transmissió comunitària

La novetat és que els nous casos detectats ja no provenen de l'estranger, sinó de dins de la mateixa comunitat. Els experts temen que ja no es tracti de brots aïllats, sinó que la nova variant estaria circulant  en forma de transmissió comunitària, la qual cosa fa preveure una multiplicació exponencial dels casos. Al Regne Unit ha trigat dos mesos a convertir-se en dominant, i si això passa a Espanya, seria a finals de febrer o principis de març.

La Junta d'Andalusia ha advertit que els primers casos detectats ja no estaven vinculats des d'un punt de vista epidemiològic a arribades del Regne Unit o de Gibraltar, sinó que ja provenen de contactes dins de la regió. La seqüenciació genòmica duta a terme a través d'excrements en aigües residuals mostra que a Granada la soca britànica ja estava present en l'última quinzena de desembre.

El conseller de Salut, Jesús Aguirre, no ha dubtat a assenyalar que la variant britànica està convivint amb nosaltres i que, per tant, la capacitat de contagi de la Covid-19 augmenta en un 70%, tot i que no és una variant més letal.

A Cantàbria, el director general de Salut Pública, Reinhard Wallmann, va confirmar aquesta setmana que el 13% de les mostres ja corresponen a la soca britànica i hi ha 82 casos que molt probablement pertanyen a aquesta mutació. També va advertir que, si s'instal·la a Cantàbria, en un mes hi haurà vuit vegades més casos i, per tant, vuit vegades més ingressos i defuncions.


Comentaris

envia el comentari