Pla detall d'una dona rebent la vacuna al Palau Firal de Manresa. Imatge de l'1 de març del 2021

Dràstica decisió d'Europa sobre les vacunes d'AstraZeneca i Janssen

La Comissió Europea no renovarà el contracte amb aquestes farmacèutiques i prioritzarà les vacunes d'ARNm

Durant molt de temps es van vendre les vacunes d'AstraZeneca i Janssen com la gran esperança per avançar en la campanya de vacunació, però els efectes adversos greus han portat a la Unió Europea a prendre una decisió dràstica: no renovarà els contractes de compra amb aquestes dues farmacèutiques. I és que la sospita que aquestes vacunes estan darrere dels casos de trombosi greus que han aparegut en les últimes setmanes, alguns amb resultat de mort, han portat a les autoritats europees a prendre aquesta decisió.

La investigació de l'Agència Europea del Medicament (EMA) segueix en marxa, però cada vegada hi ha menys dubtes que sí que hi ha una relació entre la vacuna i els efectes adversos no desitjats, encara que inicialment es va descartar qualsevol vinculació, però ara ja s'accepta una certa relació i s'intenta determinar el grau i de quina manera. Mentrestant, se segueixen produint casos greus com la mort d'un professor de 30 anys a Espanya, fa tot just uns dies.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Tots aquests casos s'envien a l'agència reguladora, encarregada del protocol de farmacovigilància que vetlla pel monitoratge de les vacunes. La preocupació pels casos de la vacuna d'AstraZeneca augmenta, i a ells se sumen ara els primers casos de la vacuna Janssen, fabricada per 'Johnson&Johnson'. Ahir, els organismes reguladors dels Estats Units van anunciar la suspensió de la vacunació amb Janssen per l'aparició de casos de trombes greus, i van recomanar fer el mateix a la resta de països.

De moment, els països de la Unió Europea estan a l'espera del que digui l'Agència Europea del Medicament sobre la vacuna de Janssen. Però, d'altra banda, el diari 'La Stampa' ha citat fonts del govern italià que asseguren que «la Comissió Europea, d'acord amb els líders de molts països, ha decidit que quan acabin els contractes vigents per a l'any en curs, aquells amb empreses que produeixen vacunes de vectors virals no seran renovats».

Plena confiança en Pfizer i Moderna

L'objectiu de les autoritats europees és centrar-se en les vacunes que utilitzen la tecnologia d'ARNm, com Pfizer i Moderna. Aquestes dosis transporten instruccions per a la producció de la proteïna que utilitza el coronavirus per contagiar, i això permet a l'organisme desenvolupar els anticossos que protegeixen la persona. Això vol dir que la Comissió Europea, alhora que trenca amb AstraZeneca i Janssen, també reforça els seus llaços de confiança amb Pfizer i Moderna.

De fet, la relació entre la Unió Europea i la vacuna d'AstraZeneca va estar marcada des del primer moment per la desconfiança, i els retards en els primers lliuraments van desfermar un enfrontament entre tots dos, i des de llavors la seva relació ha estat entelada per les acusacions mútues. Malgrat això, la Unió Europea ha fet un esforç per defensar la seguretat de totes les vacunes aprovades per l'Agència del Medicament, inclosa la d'AstraZeneca.

Són conscients de les dificultats que estan tenint els països europeus per vacunar els seus ciutadans per la falta de dosi, i l'important que són aquestes vacunes per garantir l'objecte de vacunar la majoria de la població més aviat millor.

Segueixen les investigacions

A més a més, la decisió podria afectar a les noves vacunes que utilitzin el mateix mètode que AstraZeneca i Janssen, ja que hi ha almenys dotze vacunes aprovades o en fase d'assaig que quedarien compromeses si es decideix confiar només en les d'ARNm. La decisió de la Comissió Europea també es basa en els resultats preliminars de la investigació que duen a terme científics alemanys sobre els casos de trombes. La primera hipòtesi és que la causa dels coàguls de sang poc comuns es produeixen a causa de l'adenovirus que utilitzen vacunes com AstraZeneca i Janssen.

Aquests adenovirus són virus del refredat comú modificats genèticament per introduir en el cos humà la proteïna del coronavirus. Aquest adenovirus desencadenaria en un petit grup de persones una rara reacció autoimmune, consistent en trombes, mala coagulació i baixada de plaquetes. Així doncs, ara s'ha d'establir com es produeix aquest procés, a quina mena de persones afecta i per què.