Els pensionistes s'han vist una mica desplaçats per les entitats bancàries els darrers anys. La digitalització del sector ha suposat una reducció d'horaris, tancaments i una pèrdua d'atenció presencial. Però algunes persones grans passen per alt que tenen un important dret davant del seu banc que poden sol·licitar en qualsevol instant.
Aquest col·lectiu ha estat molt perjudicat per les mesures adoptades per les principals entitats financeres. Molts ja no paren atenció en caixa i fins i tot han suprimit les llibretes. Qualsevol operació que vulguin realitzar estarà exposada a una comissió i la solució que els presenten passa per fer les gestions als caixers automàtics.
Es troben en un estat de desprotecció total que denuncien des de fa temps les organitzacions de consumidors. D'aquesta exclusió també se n'ha referit la Plataforma de Majors i Pensionistes (PMP). Lamenten l'estratègia de digitalització duta a terme per la banca.
Han decidit emetre un decàleg per als pensionistes del nostre país. El que es persegueix és que aquest grup de població continuï gaudint d'una sèrie de drets i no se sentin apartats del sistema. Aprecien una sèrie de deficiències pel que fa als serveis que presten aquestes entitats.
Quins drets tenen els grans?
Per beneficiar-se d'aquest protocol cal, primer, identificar-se com a més grans de seixanta-cinc anys. Indica que s'han de garantir tots els tràmits que requereixi la persona en qüestió, i si no n'hi ha tenen la possibilitat de reclamar-los.
A l'esmentat text s'explica que el col·lectiu de pensionistes ha de comptar amb un tracte preferencial a qualsevol oficina bancària. Això suposa que en moments de gran afluència de gent disposaran d'una prioritat en l'atenció.
Els horaris dels quals es poden beneficiar
Els bancs tenen l'obligació de fixar una sèrie d'horaris tant per a l'atenció presencial com per a la telefònica. En el cas de la primera opció, cal prestar un servei de 9:00 a 14:00.
Quan no es pot dur a terme d'aquesta manera, l'opció que s'han de plantejar és a través del telèfon. Han d'habilitar una línia sense cost addicional, que funcioni de 9:00 a 18:00, per als que no tinguin servei presencial. Aquesta opció també l'han de posar en marxa els que també garanteixin l'atenció física.
Des d'aquesta organització de gent gran recalquen la necessitat que tenen els més grans de rebre ajuda. Per això insisteixen en el paper que han d'assumir els empleats. Sol·liciten als bancs que els brindin una adequada atenció als pensionistes, sempre d'acord amb les seves necessitats.
A més, recalquen l'obligació de posar-los les coses més senzilles. Proposen un protocol d'accessibilitat, adaptabilitat i senzillesa als caixers, amb llenguatges i vistes més simples.
La retirada de les llibretes d'estalvi, un altre cop dur
Els més grans de seixanta-cinc anys rebien fa unes setmanes un altre cop dur per part de les entitats bancàries. Moltes optaven per suprimir les llibretes d'estalvi. Es presentava com a única manera que tenien alguns usuaris per controlar els seus comptes, ingressos o despeses.
No disposen dels mitjans ni de la formació adequada per accedir a aquesta informació. Tant els caixers automàtics com les aplicacions bancàries són molt complicades per a aquest col·lectiu. I així ho han transmès moltes vegades.
En alguns casos, l'única solució que els proposen passa per pagar una comissió per comptar amb aquesta cartilla d'estalvi en paper. A això se li uneixen el tancament d'oficines a molts municipis, sobretot a les zones rurals. Ingressar o retirar diners en efectiu ha esdevingut tot un desafiament per a milers de pensionistes.
NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp