Tot sobre les drogues auditives

T'expliquem en què consisteixen i quins són els seus efectes sobre el cos

Mujer escuchando música.
Tot allò que necessites saber sobre les drogues auditives | Alice Moore

Els sons ens poden «col·locar»? Entre els joves ha aparegut una nova moda: les drogues auditives, que es prenen per mitjà del sentit de l'oïda i ja no com passa amb la droga convencional, que s'administra a través de la boca, el nas o les venes. A continuació, descobriràs tot allò que et cal saber sobre les drogues auditives i sobre els efectes que poden causar.

En què consisteixen aquestes drogues?

Es tracta d'una moda nova dins de l'univers dels narcòtics, tal com ha detallat 'Carácter Urbano'. De fet, va guanyant acceptació entre les persones joves, i es basa en un seguit de sons que serien capaços d'alterar el sistema nerviós de l'organisme. Si la persona s'exposa a un so d'aquesta mena, el seu cervell podrà patir els efectes que habitualment té la droga convencional.

Les noves tecnologies han proporcionat un seguit de possibilitats que, combinades amb el fet que els joves tenen accés a un univers audiovisual sencer per mitjà d'internet, han afavorit notablement que aparegui aquest concepte des de fa aproximadament una dècada. A partir d'aquest moment, la gent s'ha anat interessant cada vegada més per aquesta mena de sensacions tan innovadores.

Fonaments neurocientífics

Ara bé, els fonaments neurocientífics que aguanten aquestes idees van aparèixer molt abans. L'any 1839, un físic anomenat Heinrich Wilhelm Dove va fer un descobriment sorprenent: es va adonar que les ones binaurals afecten el nostre sistema nerviós central d'una manera molt particular, perquè es produeix una recepció de sons diferents amb unes freqüències que no són iguals per a cada orella.

A través d'aquests fonaments de l'àmbit de la neurociència i gràcies a les noves tecnologies, s'ha dut a terme el disseny de peces musicals i també de pistes de so que, a partir de les sensacions que viu el cervell quan les escolta, tenen la capacitat d'imitar els efectes que origina l'èxtasi, el crack, la cocaïna o bé la marihuana.

Si deixem de banda la qüestió del seu funcionament, queda clar que les drogues auditives costen molts menys diners que els estupefaents, que no són il·legals i que ara per ara no s'ha descobert cap efecte nociu seu sobre el cos o el cervell.

Hombre con auriculares.
El fonament d'aquestes drogues pot ser científic | Andre Hunter

 

Efectes de les drogues auditives

L'anomenat I-Doser va ser el primer sistema que va començar a experimentar amb aquesta mena de drogues. Es fonamentava en l'ús de dos canals de so diferents, amb una freqüència que no era igual i cadascun dels quals tenia l'entrada per una de les dues oïdes. Així, el sistema nerviós es desequilibra i origina confusió, marejos i un estat de la consciència alterat.

En el moment en què la zona mesolímbica que tenim al sistema nerviós —que regula la conducta emocional i l'estat de relaxació i d'activació— sent aquests sons que són binaurals, pateix una alteració dels processos habituals i fa que tinguem sensacions molt similars a les que causen les drogues tradicionals.

1. Originen marejos i vertigen

Com que el canal auditiu té un vincle molt estret amb el vertigen i l'equilibri, les drogues auditives tenen concretament l'efecte immediat de conferir una sensació de mareig i d'alterar l'equilibri de la persona afectada. Igualment, aquests efectes també es poden combinar amb un sentiment de bloqueig de la ment i amb mal de cap. Tot això segueix a un estat de relaxació i de descompressió.

2. Fan que el sistema nerviós central es deprimeixi

Entre les diverses drogues que es poden trobar, hi ha les que es coneixen com a depressores del sistema nerviós central. Entre elles, trobem els hipnosedants, els opiacis i l'alcohol, que es dediquen sobretot a rebaixar o anul·lar les funcions bàsiques del sistema nerviós i, d'aquesta manera, originen una sensació de somnolència i d'inhibició del cervell.

Cal remarcar que les drogues auditives també tenen la capacitat de provocar aquesta sensació, sempre que es reguli la freqüència que emeten els sons binaurals a un pols que estigui per sota dels 13 hertz.

3. Provoquen taquicàrdia i ansietat

Tot i que no és gens fàcil que les drogues auditives ens facin tenir el mateix nivell de desinhibició i d'eufòria que determinades drogues convencionals com ara l'èxtasi, l'speed o la cocaïna, s'ha demostrat que la música és capaç de fer segregar algunes substàncies de l'estil de la serotonina i de l'adrenalina, que hom coneix amb el nom d'hormones de la felicitat.

Sigui com sigui, els sons binaurals és més habitual que saturin el sistema nerviós amb les repercussions que això comporta: ansietat, quadres d'estrès i, fins i tot, taquicàrdia.

4. Causen relaxació i eufòria

També es poden modular els sons bilaterals amb l'objectiu que les drogues sonores ens afectin i proporcionin una sensació eufòrica. Per aconseguir-ho, la freqüència més idònia per tal d'estimular les ones del cervell és la de 10,5 hertz i, si incorpora els sons bilaterals, aquests circularan dins del sistema neuronal i originaran una sensació de relaxació i també d'eufòria. 

Aquesta sensació d'eufòria i de relaxació es pot fomentar encara més a través de l'estimulació visual a partir d'imatges distorsionades que puguin reforçar l'efecte que tenen les drogues de tipus auditiu.

Com es fa un consum de drogues acústiques?

Les persones que en vulguin consumir tenen l'opció de descarregar la música i les pistes d'àudio a partir de diverses pàgines web, que normalment són de franc. Ara bé, també hi ha diverses pàgines especialitzades que tenen pistes que es poden descarregar a un cost que ronda els 8 euros, segons la mena de so que continguin i la droga que vulguin emular.

Com que es tracta d'una mena de drogues fonamentades en els sons bilaterals, si no es fan servir uns auriculars el so es dispersa i els efectes que causen no són tan importants. Per això, és interessant fer servir uns cascos o auriculars per tal de fomentar el pas de freqüències diferents a cada oïda.

Igualment, es recomana escoltar les pistes amb els ulls embenats, perquè aleshores la captació de la realitat estarà centrada única i exclusivament en el sentit de l'oïda. Si, a més, la persona es posa a veure imatges distorsionades o fa servir composicions de tipus psicodèlic, pot arribar a experimentar alguns lapses d'alteració de la consciència i d'al·lucinació.

A banda, un altre fet diferencial amb les drogues tradicionals és que s'aconsella prendre aquesta mena de drogues de manera aïllada, en un estat relaxat i si pot ser en posició estirada millor. Mentre que les drogues habituals com l'speed o la cocaïna es prenen sovint en ambients de festa, de desinhibició i de socialització, perquè les drogues auditives tinguin efecte es requereix una concentració

Són efectives?

Dins del món científic, s'han dut a terme estudis al voltant d'aquestes drogues i dels seus efectes al damunt de l'organisme. En general, s'està d'acord amb el fet que aquesta mena de drogues no alteren igual el sistema nerviós central ni la consciència de la persona que les drogues tradicionals que es prenen per via oral, intravenosa o esnifades.

Sigui com sigui, s'han pogut observar alguns efectes secundaris causats per aquesta mena de drogues. De manera directa, a través dels efectes immediats que originen pel fet d'alterar de manera abrupta els nivells auditius, i de manera indirecta per mitjà de l'alliberament d'hormones i de substàncies que causen eufòria o ansietat al nostre cos.

Els experts, però, han remarcat que en aquest punt és molt rellevant la suggestió. Com que és una moda, els joves fan proves amb les drogues auditives i de vegades són induïts a experimentar determinades sensacions que estan causades pel desig que senten. De qualsevol manera, s'ha de remarcar que les drogues auditives tenen efectes momentanis al damunt de les persones.

Referències bibliogràfiques

Akeroyd, M. A. (2006). The psychoacoustics of binaural hearing: La psicoacústica de la audición binaural. International journal of audiology45(sup1), 25-33.

Agustín, L. G. O., Oswaldo, O. T., Patricia, C. G., de Coyoacán, C. A. M., de ciencias Biológicas, C. Á., i Escolar, P. XXI CONGRESO DE INVESTIGACION CUAM-ACMor “COMPARACIÓN DE LOS EFECTOS PSICO-FISIOLÓGICOS DE LA MARIGUANA Y LA DROGA AUDITIVA”.


Comentaris

envia el comentari