YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Dues estudiants musulmanes de la URV denuncien traves per fer pràctiques d'infermeria amb vel

Un informe jurídic de Salut proposa substituir el vel pel «barret de quiròfan» sense «cap impediment»

Carpeta de la URV.
Carpeta de la URV, en una imatge recent d'arxiu. | Àngel Ullate

La Nasima El Bousakssaki i la Soukaina Moghit són estudiants d'infermeria a la Universitat Rovira i Virgili (URV), musulmanes, i denuncien que el fet de portar vel els suposa un greuge i una discriminació en alguns centres hospitalaris del territori a l'hora de cursar les seves pràctiques obligatòries, segons ha destapat la televisió pública TV3. «A mi el vel no em tapa el cervell [...]. Només el col·lectiu de dones musulmanes portem el vel, i jo em sento discriminada», ha criticat la Nasima als micròfons d'aquest mitjà.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Denuncia que, en el seu cas, quatre dies després de començar pràctiques a l'Hospital Sociosanitari Francolí de Tarragona la van advertir que, si no es treia el vel, no podria continuar formant-s'hi. Ella es va negar a fer-ho i la URV la va reubicar en un altre centre hospitalari on no li posaven traves, assegura. La Soukaina ha tingut menys sort a l'Hospital Pius de Valls: tampoc la van acceptar, no l'han pogut reubicar enlloc més per manca de places i, ara, les seves pràctiques consten com a no presentades.

La URV s'emplaça a «respectar les normatives» dels centres; un informe jurídic de Salut hi obre la porta

Entrada al Pius Hospital de Valls, en una imatge d'arxiu. | TarragonaDigital.com

La degana de la Facultat d'Infermeria de la URV recorda que «hi ha centres que faciliten que aquestes estudiants puguin fer les pràctiques i altres centres que s'han cenyit a una normativa que s'ha de respectar», tot aclarint que «nosaltres, com a invitats a casa seva, no podem anar a modificar cap normativa». Malgrat això, un informe jurídic de Salut publicat també per TV3 on es proposa, sense «cap impediment», substituir el vel de les estudiants pel «barret de quiròfan» reglamentari.

Una de les sales d'espera de l'Hospital de Nens de Barcelona, el 6 de novembre de 2019
Una sala d'espera d'un hospital català | CatalunyaDiari

Aquest equipament és «un mocador com el de quiròfan, però més adaptat al que poden portar les dones musulmanes», afirma el director del Sociosanitari, Rami Qanneta. «La direcció no té cap problema a incorporar-lo al vestuari perquè, de fet, ja l'hem incorporat», anuncia. Les estudiants creuen que la visibilització del seu cas pot suposar una oportunitat per solucionar-lo abans que afecti altres joves musulmanes.


Comentaris

envia el comentari