Milions de conductors podran reclamar l'anul·lació d'una sèrie de multes de trànsit. En concret, la justícia s'ha encarregat de tombar dues classes de sancions que es van produir en els darrers temps.
En primer lloc, hi ha una infracció que es va repetir massa sovint a Madrid. L'encarregada de presentar el recurs davant del Tribunal Suprem va ser Automobilistas Europeos Asociados (AEA). Van denunciar la il·legalitat de més de 135.000 multes imposades a la capital, però nul·les de ple dret.
Pel que sembla les administracions que les van imposar no tenien competències sobre aquest espai. Per això, tot fa indicar que a la DGT es veuran obligats a eliminar aquestes sancions. A continuació, us donem més detalls sobre els diferents casos que hi ha en l'aire i pels quals podries recórrer.
Multes il·legals a Madrid
Automobilistas Europeos Asociados assenyala que a Madrid es van imposar 136.649 multes il·legals per un import de 23,5 milions. Pel que sembla, l'Ajuntament, que va ser l'administració encarregada de tramitar aquestes denúncies, no té competències en aquestes carreteres.
Afecta les multes que es van registrar als quilòmetres 3,9; 4,1 i 4,4 de l'autovia A-42. Des d'AEA esgrimeixen que aquests trams corresponen a la «Xarxa de Carreteres de l'Estat i són responsabilitat del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana».
Davant d'això, el consistori de la capital «ha d'anul·lar i procedir a tornar l'import» als conductors. Aquesta entitat assenyala que a la plaça Elíptica es van interposar més de 170.000 denúncies des del febrer del 2021 fins al juny d'enguany. La majoria, en concret el 80 %, són sancions formulades per les cambres que controlen l'entrada de l'A-42. És un espai que pertany al Ministeri i no a l'Ajuntament.
L'organització que presideix Mario Arnaldo sol·licita l'anul·lació de totes les denúncies formulades fins avui. També reclamen que es tornin els diners abonats als usuaris. Consideren que l'administració local no té competències «en aquesta via, ni tan sols a efectes de conservació o senyalització».
Retallada en els terminis de la ITV
El Tribunal Suprem també es va encarregar de donar la raó als conductors per la retallada en els terminis de la ITV. Amb motiu de l'estat d'alarma, les estacions encarregades de fer les inspeccions es van veure obligades a tancar les portes. Això va provocar un important retard en les diferents revisions, amb una sèrie de decisions que perjudicaven els usuaris. Principalment, perquè es rebaixaven en uns quants dies o setmanes el període per efectuar la següent ITV.
Els automobilistes també van presentar un recurs contra la mesura esmentada i van comptar amb el suport de la justícia. Una sentència del tribunal obligava a «restablir els terminis previstos per passar les inspeccions següents», que havien estat retallats. Els nous períodes van ser recollits al BOE del darrer 14 de setembre i la DGT té l'obligació de tornar l'import de les sancions esmentades.
Des de l'AEA estimen que el canvi en els terminis per a les ITV van poder afectar uns 6,5 milions de conductors. Van veure reduït el temps per a les següents inspeccions en continuar comptabilitzant-se la data de la primera inspecció tècnica. Demanaven que comptés la data amb què es va dur a terme la darrera revisió després del tancament de les estacions. A la pròxima ITV se'ls afegiran aquests dies perduts durant el 2020. Segons els càlculs realitzats, els usuaris podrien estalviar-se fins a 300 milions d'euros amb aquesta decisió.