Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Públic assistent en un acte amb mascaretes i distància de seguretat

Dues restriccions actuals podrien ser necessàries durant anys

Així ho ha afirmat Mary Ramsay, la cap d'Immunització de l'Agència de Salut Pública del Regne Unit

La nostra forma de viure ha canviat completament des que va esclatar la pandèmia fa més d'un any. Ara, la mascareta i la distància social s'han convertit en dues coses imprescindibles en el nostre dia a dia.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Tot i que ja fa diversos mesos que es va iniciar la campanyad'immunització contra el virus, sembla que haurem de seguir convivint amb aquestes dues mesures durant un llarg període de temps. Així ho ha assenyalat Mary Ramsay, la cap d'Immunització de l'Agència de Salut Pública del Regne Unit.

Mantenir aquestes restriccions també evitarà lapidar l'economia

Aquesta experta ha destacat a 'Chronicle Live' que seguirem mantenint la mascareta i la distànciasocial «durant uns anys, almenys fins que altres parts del món estiguin tan ben vacunades com nosaltres i les xifres hagin baixat a tot arreu. Serà llavors quan podrem tornar gradualment a una situació més normal».

Malgrat que a algunes persones podria no agradar-los, la britànica ha assegurat que aquestes mesures ja han estat acceptades per la majoria de ciutadans i que és més fàcil viure amb elles, que en confinaments estrictes o restriccions més severes.

«Eventualment podem tornar a una situació molt més normal, però crec que la gent s'ha acostumat a aquestes restriccions de nivell inferior ara i crec que la gent pot viure amb elles i l'economia encara pot continuar amb aquestes restriccions menys severes en vigor», assenyala l'experta.

Seguint aquesta línia, Mary Ramsay ha explicat que el continu ús de la mascareta i la distància de seguretat poden permetre que el virus es detingui i, a més, no dilapidar l'economia. I aquest és un altre motiu pel qual ha apostat per elles durant un llarg període de temps.

Igualment, la britànica ha recalcat que és imprescindible que les mesures no es relaxin massa ràpid, encara que les dades de la pandèmia millorin, perquè podria tornar a augmentar el risc de contagi i, per tant, perdre tot el que s'ha aconseguit fins ara.

Les dues claus per evitar una quarta onada

D'altra banda, Fermín Domínguez, el cap del servei d'Anestesiologia i Reanimació del Complex Hospitalari d'Ourense, ha assenyalat que, tot i que és difícil que es doni una quartaonada de coronavirus, encara hi ha aquesta possibilitat. Així, ha explicat que el comportament de la ciutadania durant la SetmanaSanta i el ritme de vacunació són claus per determinar la situació a la qual ens enfrontarem a l'estiu.

Aquest expert ha subratllat que per poder viure una època estival el més semblant possible a les d'abans de l'epidèmia cal agilitat en la vacunació i que la població sigui responsable. Fermín Domínguez confia que no es torni a repetir una gran onada com les anteriors, però de la mateixa manera que Mary Ramsay, ha indicat que no ens hem de confiar.

Així mateix, ha fet èmfasi en la importància del comportament dels ciutadans en els dies festius, ja que és quan se sol produir una major mobilitat, tot i que també serà rellevant el ritme de la campanya de vacunació.

Tot i això, ell també considera que encara caldrà mantenir les mesures preventives actuals durant força temps. «No puc aventurar quan podrem deixar la mascareta», ha assenyalat en una entrevista amb 'Efe'. Amb vacuna o sense, creu que encara caldrà mantenir força temps les actuals mesures de seguretat de distància social i mascareta.

De la mateixa manera, Fermín Domínguez ha explicat que la malaltia prevaldrà durant algun temps més, tot i la campanya de vacunació. Aquest expert ha destacat que, almenys fins a l'any que ve, no es tindrà un control absolut del coronavirus.