Personal hospitalari en la unitat d'imatge cardíaca avançada de l'hospital Josep Trueta

Dura confiessió d'un sanitari: «Em cau l'ànima als peus»

Un metge explica el patiment que es va viure a l'hospital de Cabueñes de Gijón

El Principat d'Astúries és, actualment, la comunitat autònoma amb més pacients ingressats a planta per covid-19 (29,87%), segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat. El percentatge d'ocupació s'ha reduït, però el nombre de llits a l'UCI han augmentat fins al 48,5%, sent la quarta comunitat espanyola per darrere d'Aragó, Melilla i la Rioja.

Darrere d'aquestes xifres hi ha molt sofriment, i així ho ha explicat un dels metges més importants de l'hospital de Cabueñes de Gijón, explicant una història que posa els pèls de punta.

El cap de cirurgia del centre sanitari de Gijón ha tret a la llum una història que 'trenca' el cor. Són històries que, si no fos perquè algú les publica en les seves xarxes socials, moltes vegades queden en l'oblit.

«Els pares no han d'enterrar els fills. És a l'inrevés!»

José Carlos Fernández comença el seu relat a Twitter confessant que «em cau l'ànima als peus!». Els protagonistes d'aquesta increïble història són «un matrimoni octogenari agafats de la mà, vestits amb EPI, entrant en una planta COVID per acomiadar-se del seu fill mort, al qual no veien des de feia dies. Terrible! », ha explicat Fernández.

El cap de cirurgia de l'hospital de Cabueñes ha volgut avisar que «darrere de cada mort per COVID-19 hi ha una història: una persona que mor en soledat, una família que no pot acomiadar-se del seu ésser estimat ... Prenguem consciència!». Finalment, ha acabat la seva història amb un missatge directe: «Els pares no han d'enterrar els fills. És a l'inrevés!».

Astúries, en alerta tot i la millora de les dades en els últims dies

Aquest dimecres es va produir un repunt de casos a Astúries després de passar dues jornades sense arribar als 300 positius per Covid. La Conselleria de Salut del Principat d'Astúries va confirmar aquest 18 de novembre 400 nous contagis de coronavirus. A més, van pujar el nombre d'hospitalitzats fins a un total de 130, amb 116 a planta i 14 a l'UCI, i es van registrar 133 noves altes.

Actualment, a la regió asturiana hi ha 884 pacients ingressats amb confirmació o sospita de patir Covid-19. Per altra banda, hi ha 143 persones ingressades en unitats de cures intensives. El nombre de morts també augmenta amb catorze morts: cinc dones de 58, 67, 87, 88 i 88 anys, i nou homes de 62, 71, 73, 75, 75, 75, 87, 97 i 99. Dels catorze difunts, sis tenien el seu domicili en una residència d'ancians.

El Servei de Salut del Principat, dimecres, va realitzar 6.605 proves de diagnòstic d'infecció activa i la taxa de positivitat es va col·locar en el 6,05% (+ 0,31%). La incidència acumulada (IA) al Principat segueix pujant amb un total de 648 casos per cada 100.000 habitants enfront dels 452 de la mitjana espanyola.

Les residències asturianes, en el punt de mira pel govern regional

D'altra banda, les residències asturianes segueixen sent un dels focus de Covid més destacats en la segona onada. S'han registrat fins a 38 brots en la setmana del 10 al 16 de novembre, i cada brot suma com a mínim tres positius.

En resum, s'han registrat 446 nous casos, entre residents i treballadors de les residències. A aquestes xifres, s'afegeix que durant la mateixa setmana del 10 al 16 de novembre, s'han confirmat nous casos en altres 30 residències de les 270 que hi ha al Principat.