El doctor Jesús Candel, més conegut com a Spiriman, va commoure tothom fa unes setmanes amb un missatge sobre la investigació contra el càncer.
Avui, aquestes mateixes paraules del famós metge de 46 anys tenen més importància que mai. Spiriman ha mort avui a la localitat granadina d'Albolote a conseqüència d'un agressiu càncer contra el qual lluitava des de feia mesos.
La notícia de la seva mort ha commogut tot el país. Gràcies als vídeos que compartia a les seves xarxes socials, Spiriman es va donar a conèixer a tot el país. De fet, va aprofitar la seva popularitat per criticar la poca inversió en el sistema sanitari i en la investigació contra el càncer.
Feia més de 2 anys que Spiriman lluitava contra el càncer
Tot i la figura més o menys polèmica del metge, el cert és que les seves intervencions a les xarxes van patir un revés quan se li va detectar un càncer de pulmó amb metàstasi. Com declarava ja l'agost del 2020, «estaré desconnectat un període llarg de temps».
No obstant això, Candel va aprofitar la seva gran acollida a les xarxes per conscienciar tant els joves com els més grans sobre el càncer i com de dura que podia ser la lluita. Intentant mostrar-se sempre positiu, el metge afirmava que la clau per suportar els tractaments tan agressius eren l'exercici físic i una bona alimentació.
Amb el pas del temps, però, també hem pogut comprovar l'escala de grisos de la seva lluita. Fa només uns mesos, declarava que estava «fet merda» i que no se sentia en el seu millor moment.
El metge confirmava que el seu cos no estava responent correctament al tractament rebut, el qual, a més, catalogava de «verí». Aquesta última és una de les seves declaracions més incendiàries i és que Candel va declarar en nombroses ocasions que no estava d'acord amb el tractament que reben els pacients amb càncer.
Denunciava a les xarxes la falta d'investigació sobre el càncer
«Per què no hi ha més investigació contra el càncer?», va arribar a qüestionar a les xarxes summament decebut i enfadat. Tot i la gran quantitat de metges amb talent a Espanya, Candel denunciava la falta de places fixes per investigar sobre el càncer. A més, remarcava la importància que cap farmacèutica marqués el tractament dels pacients.
Segons les seves paraules, «la indústria farmacèutica el que fa és buscar rendibilitat, busca guanyar diners i marca les seves línies d'investigació. Fàrmacs, assaigs i línies d'investigació que no sé on van».
Així mateix, es mostrava descontent amb el tipus de tractament que s'ofereix als pacients oncològics. Denunciava que, malgrat les nombroses investigacions, sempre fiquen la químio «de tota la vida», sense parar atenció als tractaments relacionats amb la immunoteràpia o la genètica.
Sempre amb intenció de denunciar les injustícies a l'àmbit sanitari, Spiriman es va convertir en un dels màxims referents en les protestes sanitàries que tenien lloc a Granada. A més, va ser l'encarregat de crear l'associació Justicia por la Sanidad, alhora que col·laborava amb la fundació Unidad de Apoyo a Pacientes Oncológicos.
El seu activisme va fer que acabés més d'una vegada als tribunals
I encara que durant els últims mesos havia relegat les protestes a l'àmbit de les xarxes socials, el granadí va arribar a protagonitzar més d'un enfrontament polític. Dictaminada per un jutge de Granada, el metge va rebre una multa de 6.480 euros.
Tot i el recurs interposat pel protagonista, va haver de pagar una multa per injúries continuades a Susana Díaz, l'expresidenta de la Junta d'Andalusia, i a Martín Blanco, el viceconseller de Salut. Als vídeos denunciats, Candel donava la seva opinió sobre la situació de la Sanitat a Espanya, però sobretot, a Andalusia.
I fins i tot sumant nombrosos adeptes a les seves paraules, els magistrats no van poder obviar que «per més que la defensa pretengui degradar el seu valor emfatitzant la dimensió reivindicativa, no té lloc en l'exercici legítim de la llibertat d'expressió».