|
Aquesta nit de divendres 27 de juliol serà memorable. La lluna es veurà de color vermell i gairebé tot el món observarà l'eclipsi lunar més llarg del segle XXI. La particularitat de veure la lluna d'un color vermell sang i la gran durada de l'esdeveniment el converteix en un acte d'especial trascendència i bellesa, un espectacle diferent del qual Tarragona podrà gaudir des de les 21.30 hores fins a les 23.13 hores.
L'eclipsi parcial comença a Tarragona a les 20.25 hores i no acabarà completament fins a les 00.19, fent un total de gairebé quatre hores, convertint-se en l'eclipsi de més duració del segle. Malgrat això, la durada real de l'eclipsi on es podrà veure clarament la lluna de sang és des de les 21.30 hores, que és el moment en el qual surt el satèl·lit a Tarragona, fins a les 23.13 hores, prop de dues hores on el satèl·lit agafarà el seu màxim esplendor a les 22.21, segons dades de l'Institut Geogràfic Nacional.
|
Per què es torna vermella la lluna aquest divendres 27 de juliol?
Tarragona Digital ha parlat amb l'Aleix Roig, del grup impulsor del centre astronòmic de les muntanyes de Prades. L'Aleix ha fet èmfasi que hi ha diversos eclipsis lunars a l'any, però que a l'estiu, un divendres a la nit i la tonalitat vermella que agafa la lluna, fan d'aquest eclipsi un fet propici per la seva observació. «La lluna passa totalment, de manera meridiana per l'ombra de la Terra, i en el moment en què s'alineen el sol, la Terra i la lluna, aquesta última està totalment apagada i es veu vermella per l'impacte dels raigs solars», assegura Roig, remarcant que anirà «des d'un vermell més clar fins al més fort a mesura que passin els minuts».
Així doncs, la lluna es torna de color vermell sang a conseqüència de la llum solar que la creua. La intensitat del vermell anirà variant fins a arribar a la totalitat prop de les 21.30 hores a Tarragona. S'haurà d'esperar fins al gener de 2019 per veure un altre eclipsi lunar.
Però no només es veurà la lluna avui al cel. «Aquesta nit es podrà observar Mart en total fase d'oposició amb unes òptimes condicions de visibilitat», segons Aleix Roig. De fet, cada dos anys es produeix aquesta fase d'oposició, però enguany coincideix amb l'eclipsi, fet que fa encara més atractiva la nit. Per tant, al poc de la sortida de la lluna, «Mart es veurà com un punt brillant vermellós en trobar-se en el punt de màxima aproximació a la Terra», garanteix Roig, que afegeix que en aquest cas, el planeta si es veurà de millor manera amb un telescopi, i que a simple vista només es podrà veure un punt brillant.
|
Quedades per veure la lluna de sang a Tarragona
De fet, a la comarca de Tarragona hi ha organitzades diverses reunions per veure l'eclipsi en companyia. Per exemple, una quedada a la Platja del Miracle a les 21.00 hores i una observació de l'eclipsi de lluna a l'esplanada d'entrada al camí de l'hipòdrom del 'Pla de Roquillo' de La Sénia a les 21.30 hores. També està previst una observació amb uns quants telescopis al Port de Tarragona.
Un casal d'astronomia de nens al Catllar també es reunirà aquesta nit de forma excepcional per veure una ocasió única. Fins a 350 persones soparan juntes i faran comunió en aquest esdeveniment. Es posaran telescopis i una pantalla de projecció per veure la lluna, tot i que serà visible a l'ull humà de manera natural. S'espera que hi hagi bona climatologia i que els núvols estiguin baixos, tal com ha assegurat a Tarragona Digital el responsable del casal, Carlos Uriarte, que també ha remarcat que veuran Mart de manera nítida en trobar-se en fase d'oposició; Saturn, en passar molt a prop de la Lluna i Júpiter, que serà visible pràcticament la major part de la nit.
Consells i llocs per veure l'eclipsi lunar a Tarragona
Un dels consells primordial per veure l'eclipsi lunar de forma nítida és no tenir cap obstacle a l'horitzó que eviti que es vegi amb claredat. S'ha d'escollir un lloc elevat, que faciliti veure el satèl·lit des del mateix moment que surt per l'horitzó, que serà a Tarragona a dos quarts de nou. És recomanable estar atent abans que la lluna surti per no perdre's cap moment i cal recordar que la lluna surt per l'est. A Espanya, l'eclipsi comença una mica abans que surti la lluna.
Aleix Roig aconsella veure l'eclipsi des de punts com Prades, la serra de la Mussara o el Priorat, llocs «de poca contaminació lumínica en comparació amb Tarragona o Reus». Roig remarca que «els cels rurals foscos permeten veure millor la Via Làctia».
|
La lluna de sang es veurà a simple vista a diferents continents
Aquest fenomen es podrà veure a simple vista i sense necessitat de cap protecció als ulls, fet que el diferencia de l'eclipsi solar, on si es necessita protecció. Malgrat això, uns binocles o un telescopi poden servir d'ajuda per tal d'apreciar amb més claredat l'espectacle astronòmic de l'any.
Només serà possible veure aquest fenomen abans del començament de la fase total des de les Illes Balears i la meitat oriental d'Espanya i no només serà visible a Espanya: es podrà observar gairebé en la seva plenitud a Àfrica, Orient Mitjà o Àsia. Aquest eclipsi supera el de l'estiu de 2018 com el més llarg del segle; aleshores, 'només' va ser d'una hora i 43 minuts.