Aquesta propera setmana tenim una de les cites astronòmiques més destacables i vistoses de l’estiu. Després de l’eclipsi total de Sol del 2 de juliol a Sud-Amèrica que no es va poder veure des de casa nostra, ara arriba un eclipsi parcial de Lluna, el dimarts 16 de juliol, que sí que serà visible des de Catalunya i també des de mig món.
A diferència dels eclipsis totals de Lluna del passat mes de gener i l’històric fenomen viscut el juliol de l’any passat, en aquest cas serà parcial i tan sols un 65% del satèl·lit quedarà enfosquit per l’ombra de la Terra. No obstant, aquest fenomen serà igualment espectacular, sobretot pel fet que la superfície lunar es veurà mig vermellosa des de la Terra, tot i que no es considerarà Lluna de sang en aquest cas.
A quina hora el podrem veure i previsió meteorològica
Aquest eclipsi començarà cap a les 22:00h (hora catalana) i, com que és parcial, durarà tan sols una hora i mitja, acabant al voltant de les 23:30h. Com que ens trobem a ple estiu i la gent està al carrer fins ben tard, tot fa pensar que el fenomen tindrà un ampli seguiment per part de la ciutadania, especialment a les platges de tota la costa, on, com ha passat en altres cites similars, molta gent s’hi aproparà amb amics i família per gaudir estirats a la sorra de l’espectacle. L’eclipsi serà visible des de gran part d’Europa, Àsia Central, Àfrica i l’oceà Índic.
Pel que fa a la previsió meteorològica, sembla que els núvols no faran molt la guitza, però s’haurà d’anar seguint amb atenció l’evolució dels xàfecs de tarda del Pirineu i els que arribaran des de l’Aragó, ja que les restes de núvols arribaran a Catalunya i, en algunes comarques, especialment de l’oest i del nord, poden ser-hi presents encara a l’hora de l’eclipsi.
Per què passa aquest fenomen astronòmic?
Malgrat la seva espectacularitat, els eclipsis tenen una explicació astronòmica molt senzilla. En el cas de la Lluna, aquest fenomen es dona quan la Terra s’interposa just al mig del camí entre el sol i la Lluna, impedint que els raigs de llum impactin al satèl·lit i, per tant, acaba desapareixent la llum lunar, però l’atmosfera terrestre filtra aquests raigs, fent arribar tan sols un color vermellós i taronja fins a la superfície lunar, donant-li aquest color de sang, especialment quan l'eclipsi és total. A mesura que l’ombra de la Terra va enretirant-se, la lluna torna a aparèixer de forma gradual.