El grup ecologista Gepec ha portat davant la Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona el cas de la tala controlada al bosc públic de Refalgarí, al Parc Natural dels Ports i dins del terme municipal de la Sénia. L'entitat, que ja havia denunciat de forma reiterada el cas davant la pròpia administració de la Generalitat, argumenta que el Departament d'Agricultura va incomplir l'informe tècnic preceptiu que va emetre el parc natural dels Ports amb una sèrie de condicions per preservar les espècies protegides, els sectors de bosc de major valor ecològic o evitar problemes d'erosió. L'actuació es va allargar durant algunes setmanes a partir de finals de maig de l'any passat i el Gepec sospita que Agricultura planeja iniciar en breu la segona fase.
Segons el Gepec, executant la tala en un bosc públic «protegit», dins del parc natural, Agricultura va vulnerar i obviar les condicions que havia imposat el parc natural per poder-la executar, «tot i ser-ne coneixedors», a més d'afectar «molt severament l’espai natural i a les espècies protegides». L'entitat assegura haver treballat durant els últims mesos en la recollida d'informació i dades que certifiquin l'afectació de la tala sobre l'espai natural i sobre les espècies protegides així com els incompliments administratius i els possibles delictes penals que s'han pogut cometre en realitzar aquesta actuació.
«Un cop aquest treball ha estat finalitzat i davant l’evidència que s'han pogut cometre diversos delictes greus, tant de caràcter ambiental com d'altres —per exemple el de prevaricació—, s'ha fet entrega de la denúncia» a Fiscalia de Medi Ambient, que hauria obert diligències penals, segons apunten. En aquest sentit, retreuen al Departament que, en lloc d'aturar l'operació, defensés l'actuació i donés suport al seu responsable, l'enginyer forestal d'Agricultura a les Terres de l'Ebre, Eusebi Casanova, encarregat d'autoritzar-la, dirigir-la i controlar-la.
Els ecologistes també apunten al cap de la secció de Boscos i Recursos Forestals a les Terres de l’Ebre o el mateix Director dels Serveis Territorials del Departament, Ferran Grau, així com els funcionaris que van donar suport públic a l'actuació.
En el marc d'una visita a la zona amb els mitjans de comunicació a finals del passat mes de juny, tant Grau com Casanova van defensar la legalitat de l'actuació, tot assegurant que van incorporar els condicionants ambientals que el Parc Natural dels Ports va apuntar en el seu informe tècnic. Segons van argumentar, la tala controlada havia de permetre impulsar la regeneració del bosc amb una esclarida que permetés l'arribada de la llum fins al sòl. Unes mesures que també ajudarien a la prevenció d'incendis, van subratllar, a més de poder aprofitar la fusta aconseguida i reinvertir els guanys en noves actuacions.